joi

18 aprilie, 2024

26 ianuarie, 2023

De la jumătatea lunii martie, meniurile cantinelor, restaurantelor și fast-food-urilor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale, a anunțat, joi, șeful ANPC, Horia Constantinescu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ordinul care stabilește detalierea informațiilor din meniurile restaurantelor a fost emis după ce am stabilit abordarea la nivel european iar alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri ca să știi că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieții”, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), citat de Agerpres.

În viziunea lui Horia Constantinescu, în acest moment s-ar produce o practică înșelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiți să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoștinţă de cauză din partea consumatorului.

Șefului ANPC: ”dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, am fi avut păduri de palmier”


Potrivit șefului ANPC, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care românii sunt familiarizați în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură.

„Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a susţinut Constantinescu.

El a adăugat că Ordinul care stabilește ce informații trebuie să pună la dispoziţie operatorul economic din alimentație publică va intra în vigoare pe data de 15 martie 2023.

„Citeam dimineață un mesaj primit din partea FIHR – Federației Industriei Hoteliere din România, care dorește să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, dorește să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziție calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condițiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public „Evitați consumul de sare, zahăr sau grăsimi”. Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă „Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!”. a explicat Horia Constantinescu.


ANPC precizează că Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui Autorităţii conține elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor, ținând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriționale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică.

Conform datelor prezentate, joi, comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat, în 2022, amenzi în valoare de 217,4 milioane de lei, în creştere cu 80,7% faţă de anul precedent, când cuantumul a fost de 120,3 milioane de lei.

În acest context, anul trecut, valoarea amenzilor încasate s-a ridicat la 43,5 milioane de lei, în creştere de la 16 milioane de lei, în 2021, respectiv de la 12,7 milioane de lei, în 2020. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: