Noi reguli UE de protecție a datelor și în materia secretului comercial au fost aprobate joi, de către Parlamentul European.
Protecția datelor
În ceea ce privește protecție a datelor, regulile sunt destinate să restabilească controlul cetățenilor asupra datelor lor personale și să creeze un nivel înalt și uniform de protecție a datelor în UE, adaptat erei digitale.
Votul Parlamentului încheie procesul de peste patru ani de reformă a regulilor UE pentru protecția datelor. Reforma va înlocui actuala directivă privind protecția datelor, care datează din 1995, când internetul era încă în stadiu incipient, cu un regulament care va conferi cetățenilor mai mult control asupra informațiilor lor private în lumea digitizată a telefoanelor inteligente, mediilor sociale, băncilor online și transferurilor globale.
Noile reguli includ prevederi privind:
- dreptul de a fi uitat
- ”consimțământ clar și afirmativ” privind procesarea datelor personale de către persoana respectivă
- dreptul de a transfera datele personale către un alt furnizor de servicii
- dreptul de a ști dacă datele au fost furate
- siguranța că politicile privind datele personale sunt explicate clar și în limbaj simplu
- mai bună aplicare a legii și amenzi de până la 4% din cifra de afaceri totală globală a companiei pentru a preîntâmpina încălcarea legii
Pachetul de protecție a datelor include și o directivă privind transferul de date în scopuri judiciare și polițienești. Aceasta se va aplica transferurilor de date transfrontaliere în UE și va stabili pentru prima dată standarde minime pentru procesarea datelor în scopuri polițienești în fiecare stat membru.
Noile reguli au ca obiectiv protejarea cetățeanului, fie victimă, infractor sau martor, prin stabilirea unor drepturi și limite clare privind transferul de date în scopuri de prevenire, investigare, detectare sau procesare a infracțiunilor sau de executare a pedepselor penale, inclusiv prevenirea amenințărilor și protecția împotriva siguranţei publice. Totodată, cooperarea dintre autoritățile competente din statele membre va putea deveni mai ușoară și mai eficientă.
”Problema principală în privința atacurilor teroriste și a altor infracțiuni transfrontaliere este că autoritățile competente din statele membre nu sunt deschise să facă schimb de informații importante”, a spus raportorul pentru directivă Marju Lauristin (S&D, ET).
”Regulamentul general pentru protecția datelor transpune în realitate un înalt și uniform nivel de protecție a datelor în UE. Este un mare succes al Parlamentului European și un ”da” hotărât european pentru drepturile consumatorului și competiție în era digitală. Cetățenii vor putea să decidă singuri ce informații personale vor să facă publice. Regulamentul va crea și claritate pentru afaceri, stabilind o singură lege în UE. Noua legislație creează încredere, siguranță legală și competiție mai corectă”, a spus Jan Philipp Albrecht (Verzi, DE), raportorul Parlamentului.
Secret comercial
Noile reguli UE care ajută companiile să câștige procese împotriva furtului sau utilizării incorecte a secretelor lor comerciale au fost votate joi de Parlamentul European.
Directiva, agreată informal cu miniștrii înaintea votului, introduce o definiție europeană a ”secretului comercial”, care înseamnă informații secrete, cu valoare comercială conferită de aspectul secret, pentru care s-au luat măsuri potrivite ca să rămână secrete.
Directiva va obliga statele membre să se asigure că victimele utilizării incorecte a secretelor comerciale își vor putea apăra drepturile la tribunal și vor putea cere compensații. Textul agreat stabilește și reguli pentru protecția informațiilor confidențiale în cursul procedurilor juridice.
În cadrul negocierilor cu miniștrii, deputații au subliniat nevoia de a se asigura că legislația nu afectează libertatea și pluralismul presei și că nu restricționează activitatea jurnaliștilor, mai ales în ceea ce privește investigațiile și protecția surselor.
Textul a fost aprobat cu 503 voturi pentru la 131 și 18 abțineri.
”O companie din cinci este victima unui furt de secrete comerciale în fiecare an, de aceea armonizarea trebuie să permită crearea unui mediu sigur și de încredere pentru companiile europene care vor putea asigura know-how-ul lor și bunurile intangibile”, a spus raportorul Constance le Grip (PPE, FR). „Am luptat și pentru a ne asigura că protecția pentru jurnaliști și cei care trag semnale de alarmă este cât se poate de reală și de clară”, a mai spus ea.