Cetățenii olandezi au respins prin referendum decizia europeană de înlăturare a barierelor comerciale dintre UE și Ucraina.
Prezența la urne la referendumul organizat miercuri a fost redusă (32,2%), dar deasupra pragului de 30% stabilit prin legea olandeză pentru validarea rezultatului unei consultări populare. Potrivit rezultatelor comunicate, 61,1% dintre cei prezenți la urne au votat împotriva acordului.
Deși acordul a fost deja ratificat de parlamentul olandez anul trecut, premierul Mark Rutte a declarat, după comunicarea rezultatului, că guvernul ar putea să reconsidere această înțelegere în ciuda faptului că în Olanda referendumul are un caracter consultativ.
Înainte de organizarea referendumului, președintele Comisiei Europene a afirmat că mixa acestei consultări populare este una ridicată și a spus că un vot negativ ar putea avea drept consecință ”o criză mai amplă” a blocului comunitar.
Comentând rezultatul din Olanda, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a afirmat joi că țara sa ”va continua pe calea apropierii de UE.” Un oficial al Ministerului de Externe de la Kiev a declarat BBC că rezultatul din Olanda este ”dezamăgitor” și că, în opinia sa, ”euroscepticii olandezi nu pot lua ostatecă Ucraina doar ca să își exprime insatisfacția față de Uniunea Europeană”.
BBC consideră că votul de miercuri a reprezentat de fapt ”un test al opiniei publice referitor la UE”. Referendumul a fost decis după ce o petiție lansată de activiști ai curentului eurosceptic a adunat peste 400.000 de semnături.
Acordul UE-Ucraina este ratificat de toate cele 28 de parlamente ale statelor membre UE, dar rezultatul de miercuri complică lucrurile pentru executivul olandez. ”Opinia mea este că, dacă se confirmă oficial că prezența la vot a fost de peste 30%, cu o victorie atât de categorică a celor care au spus Nu, ratificarea nu poate merge mai departe fără anumite discuții”, a declarat premierul Rutte.
Rezultatul votului de miercuri, afirmă BBC, este stânjenitor în primul rând pentru guvernul olandez care deține în prezent președinția UE, în condițiile în care tabăra eurosceptică a salutat victoria obținută, pe care o caracterizează drept ”începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană”.
Acest gen de poziții antagonizează societatea olandeză, reprezentanții celor 38,1% care s-au pronunțat în favoarea ratificării acordului considerând că euroscepticii deturnează atenția de la obiectivul principal al referendumului: care ar trebui să fie relațiile UE cu Ucraina și cu Rusia.
Votul din Olanda a fost organizat cu mai puțin de 3 luni înainte ca cetățenii din Marea Britanie să participe la propriul referendum în care vor decide dacă să rămână sau să părăsească Uniunea.
Guvernul Rusiei s-a opus în mod vehement acordului UE-Ucraina, determinându-l pe fostul președinte Ianucovici să respingă documentul în noiembrie 2013. Acțiunea a generat ample proteste de stradă în Ucraina, care au condus la căderea regimului.
Schimbarea de regim a dus la mișcări separatiste alimentate de Moscova în urma cărora Olanda a fost direct afectată: separatiștii ruși au doborât o aeronavă Malaysia Airlines la bordul căreia se aflau 193 de cetățeni olandezi în iulie 2014.