duminică

29 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 martie, 2021

Directorul general pentru sănătate și siguranță alimentară al Comisiei Europene, Sandra Gallina (DG SANTE), a declarat, marți, la o audiere în Comisia de control bugetar (CONT) din Parlamentul European, că Bruxelles-ul va folosi toate instrumentele posibile pentru a obliga compania engleză-suedeză AstraZeneca să livreze toate dozele de vaccin anti-Covid contractate de UE.

În SUA, Institutul Național de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID) susține că AstraZeneca a utilizat date neactualizate privind eficacitatea vaccinului său. Medicul Anthony Fauci, consilier al preşedintelui american Joe Biden și director al NIAID, a declarat că vaccinul AstraZeneca este probabil foarte bun, însă compania a prezentat într-un comunicat al său date „care erau oarecum depăşite şi ar putea fi chiar într-o oarecare măsură înşelătoare”.

Comisia Europeană monitorizează livrările AstraZeneca

„Avem un instrument pentru monitorizarea exporturilor, care este util”, care presupune interdicția de exporturi de vaccinuri produse în Uniunea Europeană, a declarat Sandra Gallina, citată de G4Media. Mecanismul va fi prelungit, dacă statele membre își vor da acordul.


„Nu pot să spun pentru cât timp (…) Trebuie să ne asigurăm că nu se exportă vaccinuri înainte de livrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Sandra Gallina.

Potrivit acesteia, Uniunea Europeană este, în acest moment, cel mai mare furnizor de vaccinuri.

Compania trebuie să livreze UE 300 de milioane de doze de vaccin, dar nu a trimis până acum „nici măcar un sfert” din cantitate. „Intenționăm să acționăm”, a repetat directorul general DG SANTE, referindu-se la nerespectarea conctractului de către compania AstraZeneca.

(Citiți și: „România continuă cu AstraZeneca: ”Am luat în calcul dovezile științifice”. Experții: ”Răul a fost deja făcut”. Ce se întâmplă în Europa”)

Vaccinul AstraZeneca, evaluat în SUA, în vederea autorizării. SUA au suficiente seruri pentru imunizarea populației

Data Safety Monitoring Board (DSMB), format dintr-un grup de experţi independenţi ce consiliază guvernul american, şi-a exprimat preocuparea faţă de informaţia publicată de AstraZeneca privind datele iniţiale ale testelor clinice ale vaccinul său anti-COVID-19.


DSMB a informat luni Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID) despre această preocupare, potrivit unui comunicat al acestei instituţii citat de Agerpres.

„DSMB şi-a exprimat preocuparea că AstraZeneca ar fi putut să includă o informaţie neactualizată a acestor teste, oferind o viziune incompletă despre datele legate de eficacitatea vaccinului„, menționează NIAID.

„Cerem companiei (AstraZeneca, n.r.) să colaboreze cu DSMB pentru a revizui datele privind eficacitatea (vaccinului) şi a garanta că aceste cifre de eficienţă mai precise şi actualizate să devină publice cât mai repede posibil”, se arată în comunicat.

Autorizaţia şi normele pentru utilizarea vaccinului în SUA „vor fi stabilite de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) şi de Centrul pentru Control şi Prevenirea Bolilor (CDC), după o revizuire exhaustivă a datelor de către comitetele independente de consiliere”, mai precizează textul.

Comunicatul a fost publicat la câteva ore după ce Casa Albă a descris drept „încurajator” studiul publicat luni despre testele clinice ale vaccinului produs de AstraZeneca în colaborare cu Oxford University, care relevau că acest produs are o eficienţă de 79 % în prevenirea formelor simptomatice de COVID-19 şi oferă o protecţie de 100 % împotriva formelor grave a bolii şi a spitalizărilor.

SUA încă nu au aprobat utilizarea în regim de urgenţă a vaccinului AstraZeneca, deşi guvernul american a negociat anul trecut cumpărarea a 300 de milioane de doze din acest vaccin.

SUA au deja doze suficiente pentru a vaccina întreaga populaţie adultă, fără a avea nevoie să apeleze la cele 300 de milioane de doze comandate la AstraZeneca.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: