23 mai, 2018

Comisia Europeană a propus miercuri modificarea Regulamentului privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), pentru a putea colabora eficient cu instituția Procurorului European.

Intervențiile asupra regulamentului vizează două scopuri:

  • Pentru ca OLAF să fie dotat corespunzător în vederea cooperării apropiate cu EPPO, astfel încât să detecteze și să investigheze cazurile de fraudă din întreaga UE
  • pentru definirea cu mai multă precizie a instrumentelor de care dispune OLAF pentru a efectua investigații administrative care să completeze activitatea PPO
  • Modificarea include norme menite să îmbunătățească modul în care se desfășoară verificările și inspecțiile la fața locului, care reprezintă nucleul competențelor OLAF, fiind de o importanță vitală pentru dezvăluirea unor elemente de probă care să confirme sau să infirme eventuale suspiciuni de comportament ilegal.
  • Modificarea va acorda OLAF  acces la informațiile privind conturile bancare în vederea identificării fluxurilor de bani sub forme din ce în ce mai sofisticate de fraudă.
  • Modificarea oferă garanția că OLAF-ului i se vor pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a-și îndeplini mandatul în domeniul TVA.

Sunt vizate, în special, verificările și inspecțiile, accesul la informații referitoare la conturi bancare, precum și instrumentele menite să combată frauda în domeniul TVA.


EPPO va avea competența de a cerceta și de a urmări penal cazurile de infracțiuni care aduc atingere bugetului UE, cum ar fi corupția sau frauda legată de fondurile UE, sau cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA.

OLAF va continua să joace un rol esențial în protejarea intereselor financiare ale Uniunii.

EPPO și OLAF vor lucra în strânsă colaborare pentru a se asigura – prin mandate distincte, dar complementare – că toate mijloacele disponibile sunt utilizate pentru a combate frauda și pentru a proteja banii contribuabililor, explică un comunicat al Comisiei Europene.

Cum vor coopera cele două instituții:

  • În statele membre care participă în cadrul EPPO, printre care și România, investigațiile OLAF se vor axa pe facilitarea recuperării administrative și pe prevenirea, cu ajutorul unor măsuri administrative, a unor noi prejudicii aduse fondurilor UE.
  • Atunci când descoperă eventuale infracțiuni, OLAF le va raporta fără întârziere EPPO și va acorda sprijin investigațiilor efectuate de EPPO, la cererea acestuia.
  • OLAF va continua, de asemenea, să investigheze neregulile de natură nefrauduloasă (pentru care EPPO nu va fi competent) în toate statele membre. În 2016, acestea au reprezentat 93 % din totalul neregulilor raportate, cu un impact financiar de aproximativ 2,58 miliarde EUR.
  • În plus, OLAF își va continua investigațiile cu privire la cazurile de fraudă și de corupție în statele membre care nu participă la EPPO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: