Premierul britanic David Cameron şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk s-au întâlnit duminică pentru a discuta despre o posibilă înţelegere astfel încât să fie evitată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Măsurile propuse de UE la finele săptămânii – de a oferi Marii Britanii posibilitatea de a nu acorda ajutoare sociale pentru imigranţi, pe o perioadă de cel mult patru ani şi doar dacă acordarea acestora ar pune presiune pe bugetul statului – au fost catalogate de prim-ministrul britanic drept insuficiente, transmite presa internaţională.
Cameron ar urma să ceară puteri mai ample de a pune capăt valului de imigranţi (est-europeni) ce aleg să meargă în Marea Britanie, în special prin limitarea accesului acestora la sistemul de ajutoare sociale.
Oficialii speră să ajungă la o înţelegere în cadrul reuniunii din 18-19 februarie. Dacă va fi sprijinit de UE, Cameron îi va încuraja pe cetăţenii britanici să nu voteze pentru ieşirea statului din blocul comunitar la referendumul pe această temă ce trebuie organizat până la finele anului viitor şi ar putea avea loc chiar în această vară.
Înaintea întâlnirii de duminică seara, Tusk a postat un mesaj pe Twitter în care a precizat că va prezenta soluţii pentru cetăţenii britanici, adăugând că înţelegerea trebuie să fie agreată de toate statele membre UE „fără niciun compromis la adresa libertăţilor fundamentale”.
Legislaţia europeană le permite cetăţenilor să muncească şi să locuiască în oricare stat membru al Uniunii, însă guvernul conservator din Marea Britanie susţine că sutele de mii de cetăţenii veniţi din statele est-europene pun presiune pe serviciile medicale, sociale şi de învăţământ ale statului.
Beneficiile sociale au devenit cel mai sensibil punct al negocierilor dintre Marea Britanie şi restul Uniunii Europene.
Vineri, oficiali de top din cadrul UE au pus pe masa discuţiilor un mecanism numit „frâna de urgenţă” care i-ar permite Marii Britanii să limiteze pentru o perioadă de timp (cel mult patru ani) acordarea beneficiilor sociale către imigranţi, dacă plata acestor ajutoare pune presiune pe buget.
Cameron a declarat vineri că măsura nu este „suficient de bună, dar facem progrese”. Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că premierul britanic va solicita întărirea mecanismului şi intrarea sa în vigoare imediat după referendumul privind apartanenţa la UE.
Cameron este de părere că acest mecanism nu ar trebui să fie limitat la patru ani şi ar trebui să rămână în vigoare până la realizarea unei reforme mai ample la nivel european.