duminică

5 mai, 2024

6 octombrie, 2021

Cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan au fost recompensaţi miercuri cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2021, pentru „dezvoltarea organocatalizei”, a anunțat miercuri Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.

Construirea moleculelor este o artă dificilă, iar Benjamin List și David MacMillan au reușit să dezvolte un nou instrument precis de construcție moleculară: organocataliza, cu un impact mare în cercetarea farmaceutică și a permisi chimiei să debină mai prietenoasă cu mediul.

Multe domenii de cercetare și industrii sunt dependente de capacitatea chimiștilor de a construi molecule ce pot forma materiale elastice și durabile, ce pot stoca energie în baterii sau pot stopa evoluția bolilor.


Acest proces necesită catalizatori, substanțe ce controlează și accelerează reacțiile chimice, fără a deveni parte a produsului final. De exemplu, catalizatorii din mașini transformă substanțele toxice din gazele de eșapament în molecule inofensive.

De asemenea, organismul uman conține mii de catalizatori sub formă de enzime, din a căror activitate sunt generate moleculele necesare vieții.

Catalizatorii sunt instrumente fundamentale pentru chimiști, dar cercetătorii credeau de mult că există, în principiu, doar două tipuri de catalizatori disponibili: metale și enzime.

Benjamin List și David MacMillan au primit Premiul Nobel pentru chimie 2021, deoarece în 2000, independent unul de celălalt, au dezvoltat un al treilea tip de cataliză. Se numește organocataliză asimetrică și se bazează pe molecule organice mici.


„Acest concept pentru cataliză este pe cât de simplu, pe atât de ingenios, și numeroși oameni de știință s-au întrebat de ce nu ne-am gândit mai devreme”, a explicat  Johan Åqvist, președintele Comitetului Nobel pentru Chimie.

Acești catalizatori sunt atât prietenoși cu mediul, cât și ieftini de produs.

Organocataliza s-a dezvoltat cu o viteză uimitoare după 2000.

Benjamin List și David MacMillan rămân lideri în domeniu și au arătat că catalizatorii organici pot fi folosiți pentru a conduce o mulțime de reacții chimice. Folosind aceste reacții, cercetătorii pot să construiască mai eficient orice, de la noi medicamente, la molecule care pot capta lumina în celulele solare. În acest fel, organocatalizatorii aduc cel mai mare beneficiu omenirii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: