sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 noiembrie, 2019

Concentrația de gaze cu efect de seră a crescut până la un nou nivel record, dovadă că acțiunile de combatere a crizei climatice nu au avut până în acest moment niciun efect asupra atmosferei, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), din cadrul ONU.

Raportul, publicat luni, arată o creștere a concentrației medii globale de CO2 până la 407,8 părți per milion (ppm) în 2018, față de 405,5 ppm în 2017, fiind cea mai mare majorare de la un an la altul înregistrată vreodată, scrie The Guardian.


„Nu există niciun semn de încetinire și cu atât mai puțin un declin, în pofida tuturor angajamentelor din Acordul de la Paris privind schimbările climatice”, a declarat luni Petteri Taalas, secretarul general al OMM, adăugând:

Este de amintit că ultima dată când Pământul a experimentat o concentrație comparabilă de dioxid de carbon a fost acum 3-5 milioane de ani.

Pe atunci, temperatura era cu 2-3C mai mare, iar nivelul mării era cu 10-20 de metri mai înalt decât acum.


În acest moment, atrag atenția oamenii de știință, concentrația CO2 este cu 50% mai mare decât în 1750, înainte ca revoluția industrială să deschidă epoca folosirii pe scară largă a cărbunelui, petrolului și gazelor.

Din 1990, majorarea nivelului de gaze cu efect de seră a determinat o creștere cu 43% a efectului de încălzire al atmosferei. Cea mai mare parte a acestui efect, adică aproape patru cincimi, este generată de CO2.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Concentrațiile de metan și oxid de azot, alte două gaze cu efect de seră importante, au urcat anul trecut, de asemenea, cu mai mult decât media anuală din ultimul deceniu.

Experții OMM au calculat că emisiile trebuie să scadă la jumătate, până în 2030, pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Dincolo peste acest nivel se estimează că sute de milioane de oameni se vor confrunta cu o frecvență ridicată a valurilor de căldură, episoadelor de secetă, inundațiilor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: