duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 aprilie, 2022

România are un potențial agricol foarte ridicat, situându-se pe primele locuri în UE din perspectiva suprafeței arabile sau a celei cultivate cu cereale, însă avem probleme structurale majore în acest sector, a declarat, joi, Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank, în cadrul unei conferințe la Banca Națională a României (BNR).

”Dacă ne uităm la cifre, cifrele ne spun foarte clar: suntem în top cinci la nivel european ca potențial agricol, atât la suprafața arabilă, cât și la suprafața cultivată cu cereale. Dacă te-ai uita la cifrele astea, ai spune că România ar trebui să fie un jucător nu numai european, ci și global de importanță semnificativă. Însă, suntem un importator net de produse agroalimentare”, a declarat Ionuț Dumitru.

Cu toate acestea, avertizează economistul, România importă produse de bază, precum carne, lapte și legume-fructe, ”deși lucrurile astea ar trebui să le exportăm altora dat fiind potențialul”. Singurul capitol unde stăm bine este la cereale, unde avem excedent.

România, sigura țară din regiune cu deficit agroalimentar


”Chiar și așa, discutăm de peste 1% din PIB, aproape de 1,5% din PIB, deficit comercial pe produse agroalimentare”, a declarat Ionuț Dumitru.

Principalii parteneri cu care avem deficite comerciale foarte mari pe zona agroalimentară sunt Germania, Polonia, Ungaria, Olanda și Spania.

De cealaltă parte, statele din jurul nostru au surplusuri, avertizează el.

”Și Bulgaria, și Ungaria, și Polonia au surplusuri comerciale pe zona de produse agroalimentare, atât dacă ne uităm pe total, cât și pe agroalimentare, exclusiv cereale”, a declarat Ionuț Dumitru.


El a avertizat că România are deficite comerciale mari pe zona agroalimentară în raport cu vecinii săi, cele mai mari fiind în relația cu Polonia și Ungaria.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”În relația noastră cu Polonia și Ungaria avem deficite foarte mari la nivel agregat, 2,5 miliarde de euro și cu Polonia, și cu Ungaria, mare parte a acestor deficite sunt în zona aceasta a produselor agroalimentare”, a declarat Ionuț Dumitru.

”Dumnezeu ne-a dat resurse naturale foarte bogate în agricultură, dar trebuie să ne băgăm singuri în traistă”, a conchis el.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: