marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 iulie, 2014

Preşedintele Consiliului Județean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost dat în urmărire internaţională, la 2 săptămâni după ce o instanță a Tribunalului Bucureşti a decis măsura înlocuirii controlului judidiciar cu arestare preventivă a acestuia.

De asemenea, DNA a iniţiat deja procedurile pentru cererea extrădării din SUA a lui Nicuşor Constantinescu.

La 7 iulie, Tribunalul Bucureşti a emis pe numele lui Constantinescu un mandat european de arestare şi a dispus ca acesta să fie dat în urmărire internaţională, potrivit MEDIAFAX.


Nicuşor Constantinescu a fost dat în urmărire naţională la finalul lunii iunie, după ce Tribunalul Bucureşti a decis, pe 23 iunie, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile.

DNA a cerut înlocuirea controlului judiciar cu această măsură preventivă pentru că preşedintele CJ Constanţa nu a revenit în ţară după ce a fost operat de cancer la prostată într-o clinică din SUA.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Bucureşti a decis joi, 10 iulie, că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa putea părăsi ţara până în 25 iunie. Hotărârea instanţei vine deşi acesta, în prezent, este în SUA, potrivit unor documente prezentate de avocatul său, iar DNA a obţinut, la prima instanţă, arestarea sa.

Nicuşor Constantinescu şi-a motivat rămânerea în SUA și imposibilitatea de revenire în țară la termenul fixat d einstanță prin complicaţiile postoperatorii apărute.

Instanţă: Înscrisurile depuse de apărătorii lui Nicuşor Constantinescu nu sunt probe


Despre aceste motive prezentate de apărătorii lui Nicușor Constantinescu, judecătorul de la CAB care a examinat și respins cererea de revocare a măsurii controlului judiciar scria în motivarea deciziei de respingere a cererii: „În dovedire, a depus înscrisuri, pe care Judecătorul de Cameră preliminară, examinându-le cu rezerva necesară, le apreciază ca fiind inapte şi insuficient credibile pentru a atesta existenţa, în mod real, şi nu simulat, a unei stări grave de sănătate postoperatorie, care-l situează pe acesta în imposibilitatea fizică de a se întoarce în ţară. Astfel, Judecătorul de Cameră preliminară constată că scrisorile medicale ample, unele nedatate, abundente în explicaţii, emise de către medicul chirurg american, în forma în care au fost prezentate de contestatorul-inculpat, fără să poarte sigla unităţii spitaliceşti şi parafa medicului semnatar, care, în mod obligatoriu, poartă un cod, nu pot fi considerate documente autentice, cu atât mai mult probe în dovedirea unei stări de fapt”, se precizează în motivarea instanţei, citată de MEDIAFAX.

De asemenea, judecătorul de Cameră preliminară a arătat că preşedintele CJ Constanţa a mai depus la dosar „un set de fotografii regizate”, din care se poate constata că nu se află internat într-un spital, ci într-o cameră privată.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Acest set de fotografii, înfăţişându-l pe contestatorul-inculpat cu un cateter abdominal şi ţinând în mână ziare pentru a se putea citi data şi ţara în care acesta se află, constituie o modalitate absolut improprie în dovedirea unei împrejurări care se doreşte a fi serioasă, toate acestea putând fi evitate printr-un comunicat oficial, succint şi lămuritor, în măsură să ofere garanţia de autenticitate, provenind de la unitatea spitalicească”, subliniază magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti, citat de MEDIAFAX.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale distincte. Într-unul dintre ele este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: