După demisia lui Lucian Heiuș, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a propus premierului ca vicepreședintele Nicoleta Cârciumaru să preia conducerea interimară a ANAF, anunță un comunicat al Ministerului de Finanțe.
Nicoleta Cârciumaru a fost numită vicepreședinte ANAF și responsabil cu coordonarea activității de colectare a veniturilor bugetare pe data de 3 mai, prin decizie a premierului Nicolae Ciucă. A lucrat 20 de ani în finanțele publice din București și nu are o afiliere politică clară.
Din comunicatul emis de Finanțe reiese că ministrul Adrian Câciu este cel care a propus schimbarea şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, subliniind că eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că l-a demis pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, arătând că România are nevoie de ”un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice aşteptate de cetăţeni”.
Adrian Câciu: Contribuabilii au declarat impozite și taxe mai mult decât am estimat, ANAF a încasat mai puțin față de ce s-a declarat
“Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte.
Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat.
Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, transmite Adrian Câciu.
Ministrul Câciu mai salută în comunicat deciziile şi declaraţiile de marţi ale prim-ministrului Nicolae Ciucă.
”Eficienţa sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii aşteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creşterea calităţii vieţii lor. În acest context, îi urez succes noului preşedinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile şi de a asigura o colectare eficientă, însoţită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei”, transmite Adrian Câciu.
***