joi

18 iulie, 2024

6 aprilie, 2023

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că a cerut ”specialiştilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate” pentru ca alegerile de anul viitor să fie comasate.

Ideea este analizată de ceva vreme în interiorul PNL, partid care are în sondaje o intenție de vot în jur de 20%.

Premierul Ciucă a făcut referire la aceste sondaje, însă din altă perspectivă, spunând că analizele sociologice făcute de partid arată că, într-o proporţie majoritară, cetăţenii îşi doresc comasarea alegerilor de anul viitor. Subiectul a fost pe agenda discuțiilor de la şedinţa de joi a Biroului Politic Naţional al PNL.

(Citește și: ”Curtea Constituţională: Comasarea alegerilor încalcă dreptul de a fi ales”)

Ce interes are PNL să încerce comasarea alegerilor din 2024


În această ședință, lui Nicolae Ciucă i s-a reproșat – de către un grup minoritar încă în partid – că componenta liberală nu se regăsește în actul guvernării și că miniștrii PNL nu au nici vizibilitate, nici imagine bună.

În concluzie, nu sunt premise pentru obținerea unui scor bun la alegerile parlamentare de anul viitor.

Comasarea alegerilor avantajează clar PNL, partid aflat la mare distanță și față de procentele obținute la ultimele alegeri generale și locale, și față de procentele cu care este creditat PSD.

Dacă alegerile locale ar fi comasate cu cele parlamentare, primarii PNL ar putea să crească în favoarea partidului numărul de voturi pentru alegerea parlamentarilor.

Justificare oficială: Cele 4 runde de alegeri vor ocupa tot timpul administrației și al guvernului


„Este o propunere pe care am discutat-o în şedinţa de astăzi şi am decis ca la nivelul specialiştilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate pentru o astfel de măsură şi decizie, ţinând cont că din sondaje, într-o proporţie majoritară, cetăţenii îşi doresc reducerea numărului de alegeri. Dacă ne uităm, anul viitor există patru runde de alegeri.

Din experienţa anilor anteriori putem să desluşim cât se poate de simplu că practic activitatea concretă guvernamentală, administrativă centrală şi locală va fi ocupată cu realizarea alegerilor. Ca atare, dacă există posiblitatea legală ca numărul alegerilor să fie redus vom veni cu o propunere, vom discuta în coaliţie. Dacă nu se va găsi o soluţie vom derula patru rânduri de alegeri”, a declarat Nicolae Ciucă, la finalul BPN al PNL de joi, întrebat despre subiect.

Liberalii au o problemă cu legalitatea unei decizii de comasare

CCR a respins în 2012 o lege care prevedea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale. Legea fusese adoptată în decembrie 2011 prin procedura asumării răspunderii Guvernului Boc, care a invocat nevoia de economii la bugetul vlăguit de criza economică. Legea a fost atacată de USR.

Curtea Constituțională a declarat legea neconstituțională, invocând trei argumente:

  • legea modifică procedura de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin, ceea ce poate crea dificultăți autorităților
  • legea determină dificultăți în exercitarea dreptului constituțional la vot – comasarea alegerilor locale cu cele generale presupune exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot: Senat, Camera Deputaților, primărie, consiliul local, consiliul județean și președintele consiliului județean
  • legea restrânge dreptul constituțional de a fi ales – legea contestată prevedea că o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator și nici pentru funcția de președinte al consiliului județean și pentru un mandat de deputat sau de senator

Actuala coaliție de guvernare poate pregăti legislația pentru ca o eventuală nouă contestație la CCR să lase curtea fără primul și cel mai consistent argument: modificarea legii alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin.

Argumentul legat de dificultatea votului este mai greu de înlăturat, mai ales că eventuale comasare a celor 4 runde de alegeri ar însemna exprimarea votului pe 8 buletine. Cel mai greu de înlăturat este însă al treilea argument, cel legat de drepturi constituționale.

CCR a dovedit însă în mai multe decizii că noțiunea de precedent nu este neapărat esențială în emiterea deciziilor.

Marcel Ciolacu: Am terminat scenariul anticipatelor, acum intrăm în altul…

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat, joi, la Râmnicu Sărat despre o eventuală posibilitate de comasare a alegerilor de anul viitor.

”Eu am o problemă. Astăzi este Ziua Internaţională a Sportului şi mi-aş fi dorit ca marii sportivi ai ţării să dezbată acest lucru şi noi politicienii să vorbim despre o eventuală reformă a sportului. S-a discutat despre posibilitatea comasării alegerilor, nu cred, sincer, că pe agenda de lucru sau de priorităţi a românilor este comasarea alegerilor.

Am terminat un scenariu, cel de anticipate şi acum intrăm în altul de comasare a alegerilor. Cred că mai important ceea ce se întâmplă în spatele meu, autostrada Moldovei, să găsim soluţii pentru reducerea preţurilor la produsele alimentare şi la un moment dat, cum e normal, politic vom lua şi decizii privind comasarea alegerilor, dar cred că în primul rând trebuie să respectăm legea”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: