Startup-ul lui Elon Musk, Neuralink, a transmis miercuri live cum primul pacient căruia i s-a implantat un chip cerebral cum își folosește doar mintea pentru a juca șah online, relatează Reuters.
Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, care este paralizat de la gât în jos după ce a suferit un accident în timpul unei scufundări, a jucat șah pe laptop și a efectuat mutările folosind dispozitivul Neuralink. Implantul cerebral urmărește să permită oamenilor să controleze cursorul sau tastatura computerului folosind doar gândurile lor.
Neuralink i-a implantat un chip în ianuarie ajungând să poată controla mișcările mouse-ului de la computer folosind doar gândurile sale, a spus Musk luna trecută.
„Operația a fost super ușoară”, a spus Arbaugh în videoclipul difuzat pe platforma de socializare X (fostă Twitter) a lui Musk, referindu-se la procedura de implant. „Am fost externat din spital o zi mai târziu. Nu am tulburări cognitive.
„Practic, am renunțat să mai joc acel joc”, a spus Arbaugh, referindu-se la jocul de calculator Civilization VI, „voi toți ( de la Neuralink) mi-ați dat posibilitatea să fac asta din nou și am jucat timp de 8 ore consecutive”.
Vorbind despre experiența sa cu noua tehnologie, Arbaugh a spus că „nu este perfectă” și că „s-a confruntat cu unele probleme”.
„Nu vreau ca oamenii să creadă că acesta este capătul drumului, mai este mult de lucru, dar mi-a schimbat deja viața”, a adăugat el.
Însă Kip Ludwig, fost director de program pentru inginerie neuronală la U.S. National Institutes of Health, a spus că ceea ce a arătat Neuralink este un lucru care nu era posibil și înainte..
„Încă e prea devreme pentru a evalua efectele post-implant și este mult de învățat atât din partea Neuralink cât și a pacientului pentru a maximiza cantitatea de informații pe care o poate controla”, a adăugat acesta.
Chiar și așa, Ludwig a spus că a fost o dezvoltare pozitivă pentru pacient faptul că a reușit să interacționeze cu un computer într-un mod în care nu a putut să o facă înainte de implant. „Este cu siguranță un bun punct de plecare”, a spus el.
Luna trecută, Reuters a relatat că inspectorii Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, organismul de reglementare în domeniul farmaceutic, au descoperit probleme cu păstrarea evidențelor și controlul calității pentru experimentele pe animale la Neuralink fondat de Elon Musk, la mai puțin de o lună după ce startup-ul a declarat că a fost autorizat să-și testeze implanturile cerebrale la oameni. Neuralink nu a răspuns atunci la întrebările referitoare la observațiile făcute de inspecția FDA.
***