vineri

29 martie, 2024

28 noiembrie, 2022

Farideh Moradkhani, nepoata liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a fost arestată după ce a cerut guvernelor străine să întrerupă toate legăturile cu guvernul iranian.

Potrivit CNN, Farideh Moradkhani a fost arestată miercuri când a mers la parchet pentru a răspunde unei decizii judecătorești, potrivit unui tweet al fratelui ei, Mahmoud Moradkhani.

Într-o declarație video împărtășită înainte de arestare, Farideh Moradkhani a cerut oamenilor din întreaga lume să ceară guvernelor lor să „oprească orice relație cu acest regim criminal”.

Pledoaria lui Farideh Moradkhani


„Oameni liberi, fiți alături de noi și spuneți guvernelor voastre să nu mai susțină acest regim criminal și ucigaș de copii. Acest regim nu este loial niciunui dintre principiile sale religioase și nu cunoaște nicio lege sau reguli, decât forța și menținerea puterii în orice mod posibil.

Acum, în acest moment critic din istorie, întreaga umanitate observă că poporul iranian, cu mâinile goale, cu curaj și vitejie exemplare, luptă cu forțele malefice. În acest moment, poporul Iranului poartă singur povara acestei grele responsabilități, plătind cu viața”, a spus nepoata ayatollahului.

Farideh Moradkhani a cerut țărilor democratice să-și recheme reprezentanții din Iran și să-i expulze pe reprezentanții Iranului din propriile țări.

„Ceea ce este nevoie urgent este să nu sprijinim acest regim care a ucis mii de iranieni în patru zile în noiembrie 2019, în timp ce lumea doar privea”, a adăugat ea.

Farideh Moradkhani la a doua arestare


Farideh și Mahmoud Moradkhani sunt copiii lui Ali Tehrani, un cleric și o figură de multă vreme a opoziției care a fost căsătorit cu sora liderului suprem, Badri Hosseini Khamenei.

Farideh Moradkhani a mai fost arestată de regimul iranian pe 13 ianuarie, în timp ce se îndrepta spre casă. După arestarea ei, securitatea iraniană i-ar fi percheziționat casa și i-a confiscat unele bunuri, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului.

Mișcarea de protest din Iran a fost declanșată inițial de moartea unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, aflată în custodia poliției morale din Iran, în septembrie.

Iranieni condamnați la moarte pentru participare la proteste

Revolta națională fără precedent a pus stăpânire pe peste 150 de orașe și 140 de universități din toate cele 31 de provincii ale Iranului, potrivit șeful Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk.

Peste 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestate în legătură cu protestele, afirmă Volker Turk. El a spus că cel puțin 21 dintre ei riscă în prezent pedeapsa cu moartea și șase au primit deja condamnarea la moarte.

Răspunsul violent al forțelor de securitate iraniene față de protestatari a zdruncinat legăturile diplomatice dintre Teheran și liderii occidentali.

Sâmbătă, ayatollahul Khamenei a lăudat forța paramilitară a țării, Basij, pentru rolul său în represiunea declanșată împotriva protestatarilor anti-regim. Întâlnindu-se sâmbătă cu personalul Basij la Teheran, Ali Khamenei a descris mișcarea populară de protest ca fiind susținută de forțe străine.

Basij este o aripă a Gărzii Revoluționare a Iranului care a fost desfășurată în stradă pe măsură ce protestele au crescut.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: