vineri

19 aprilie, 2024

26 septembrie, 2022

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutivă pentru a protesta împotriva regimului islamist după uciderea Mahsei Amini, anunță The Guardian.

Protestele continuă în Iran în ciuda faptului că șeful puterii judecătorești din Iran, Gholamhossein Mohseni Ejei, i-a amenințat pe protestatari cu „o acțiune decisivă și lipsită de indulgență”.

Manifestaţiile au izbucnit pe data de 16 septembrie, ziua în care a murit Mahsa Amini, arestată la 13 septembrie, la Teheran, deoarece „purta haine necorespunzătoare”. Protestele au început în Teheran și s-au extins în multe orașe din Iran.

Bilanț oficial al deceselor


Bilanțul oficial al deceselor arată că cel puțin 41 de oameni au fost uciși de când au început tensiunile. Organizația Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, anunța însă duminică un bilanț de cel puțin 57 de morți.

Organizația afirmă că, din cauza faptului că internetul a fost tăiat în Iran, este tot mai dificilă confirmarea numărului exact de decese în contextul în care protestele s-au răspândit într-un număr mare de orașe.

În plus, sute de protestatari și jurnaliști au fost arestați în timpul protestelor de noapte.

Proteste în solidaritate cu femeile iraniene și cu protestatarii au fost organizate la Atena, Berlin, Bruxelles, Istanbul, Madrid, Londra, Paris și New York.

Opoziția iraniană cere desființarea poliției moravurilor


De câteva zile, videoclipurile online arată scene de violenţă la Teheran şi în alte oraşe mari precum Tabriz (nord-vest). În unele, forţele de securitate pot fi văzute deschizând focul în direcţia manifestanţilor.

Mahsa Amini fusese arestată de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

Principalul partid reformator din Iran, Uniunea Poporului Iranului Islamic, a cerut statului să anuleze portul obligatoriu al vălului islamic. Această formaţiune a mai cerut și desfiinţarea ”poliţiei moravurilor” şi autorizarea manifestaţiilor paşnice.

Aceste manifestaţii sunt cele mai mari din Iran de la cele din noiembrie 2019, cauzate de creşterea preţului la benzină, în plină criză economică, care au afectat o sută de oraşe şi au fost sever reprimate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: