sâmbătă

30 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 mai, 2023

Cu ziua X pentru potențialul default al SUA estimată acum pe 5 iunie, republicanii din Camera Reprezentanților din Congresul SUA și negociatorii Casei Albe par să ajungă la un acord pentru a crește limita datoriei concomitent cu plafonarea cheltuielilor bugetului federal pentru o perioadă de doi ani, relatează Bloomberg, citând persoane familiare cu negocierile.

Deși cele două părți și-au apropiat punctele de vedere în ultimele zile, detaliile nu au fost încă puse pe hârtie, iar un acord final nu este încă stabilit. Cele două părți încă nu au căzut de acord cu privire la valoarea plafonului de îndatorare, dar cu toate acestea, conform acordului în curs de elaborare, cheltuielile pentru apărare ar putea crește cu 3% anul viitor, ceea ce este în conformitate cu solicitarea bugetară a președintelui Biden.

„Facem progrese și scopul nostru este să ne asigurăm că ajungem la o înțelegere, deoarece default-ul este inacceptabil”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei Wally Adeyemo, care a declarat pentru CNN că plățile către beneficiarii de asigurări sociale, veterani și alte categorii sociale vor fi amânate în cazul intrării în incapacitate de plată. „Președintele s-a angajat că avem negocieri de bună-credință cu republicanii pentru a ajunge la un acord, deoarece alternativa este catastrofală pentru toți americanii”.


Acordul în curs de negociere ar include, de asemenea un program de modernizare a rețelei electrice a Statelor Unite pentru a putea face față cecerilor masive de energie regenerabilă, un obiectiv cheie al democraților, care în schimb promit să accelereze acordarea autorizațiilor pentru construirea de conducte și alte proiecte pentru exploatarea combustibililor fosili cerință a republicanilor.

Acordul ar reduce, de asemenea, cu 10 miliarde de dolari fondurile destinate agenției fiscale (IRS) pe care administrația Biden a inclus-o în Actul de reducere a inflației, după ce republicanii au avertizat despre un „val” de audituri conduse de noii inspectori fiscali. Democrații spun că majorarea se va amortiza de la sine diminuându-se evaziunea.

După cum s-a observat, punând această „înțelegere” în context, planul adoptat de republicanii din Congres ar reduce cheltuielile bugetare din anul 2024 cu 130 de miliarde de dolari, sau cu aproximativ 0,5% din PIB. De cealaltă parte, potrivit informațiilor care indică faptul că Casa Albă ar putea limita cheltuielile pentru apărare din exercițiul financiar 2024 la nivelul din exercițiul financiar 2023, ar reduce cheltuielile cu aproximativ 0,1% din PIB. Deci, reducerea cheltuielilor federale pentru anul fiscal 2024 ar putea varia de la 0,1% la 0,5% din PIB. Rezultatul final al „compromisului” – care poate fi anunțat chiar vineri – va fi o reducere a cheltuielilor cu 0,2%.

Cu încasările zilnice programate, Trezoreria va avea la 1 iunie dispoziție peste 140 de miliarde de dolari, față de plăți estimate la 100 miliarde. Astfel va fi evitată intrarea în incapacitate de plată chiar dacă nu va fi încă trecut prin Congres majorarea plafonului de îndatorare.


Având în vedere că ceea ce se conturează va fi mult mai puțin decât solicitarea republicanilor, care au condiționat votul lor de plafonarea cheltuielilor bugetare pentru 10 ani, conservatorii din Cameră îi solicitau liderului lor, Kevn McCarthy, să nu cedeze atât de mult.

„Știm unde sunt diferențele dintre noi”, a spus McCarthy reporterilor, adăugând că echipa sa intenționează să lucreze și în weekend dacă e nevoie.

„Nu avem încă un acord. Știam că nu va fi ușor. Este greu, dar lucrăm. Și vom continua să lucrăm până când vom avea un acord”, a spus el.

Analiștii de la Goldman Sachs Group au spus într-o notă trimisă investitorilor că șansele sunt mari ca vineri să se ajungă la o înțelegere: „Negociatorii par să se apropie de un acord”, au scris ei.

În cazul în care se ajunge la un acord în curând, marți devine ziua probabilă pentru un vot în Cameră. Apoi Senatul va trebui să acționeze rapid pentru a-l trimite pe biroul lui Joe Biden înainte de 1 iunie, dată până la care secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că departamentul său ar putea rămâne fără bani.

Pe 2 iunie este planificată o plată către milioane de beneficiari de asigurări sociale, ceea ce pune presiune pe politicieni pentru a rezolva impasul în care se află.

Unul dintre negociatori, parlamentarul Garrett Graves a descris joi seara progresul ca fiind „lent”, adăugând că Casa Albă se menține ferm împotriva cererilor GOP pentru o restrângere a programului de sănătate Medicaid la cei care contribuie la fondul de asigurări sănătate și reduceri în alte programe sociale.

„Avem multe diferende”, a spus el. „Dar aceasta este una dintre problemele mai mari.”

Când negociatorul republican Patrick McHenry din Carolina de Nord a fost întrebat joi seară ce le va spune investitorilor despre progresul discuțiilor, el a răspuns „Mă bucur că piețele sunt închise luni”.

Miercuri, Fitch Ratings a pus sub observație cu perspectivă negativă ratingul de credit „AAA” al SUA pentru o posibilă retrogradare – ceea ce nu s-a întâmplat din 2011, când Congresul se afla într-un impas similar. Potrivit Casei Albe și Trezoreriei, mișcarea lui Fitch demonstrează urgența de a ajunge la o soluție rapidă la ieșirea din impas.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: