luni

29 aprilie, 2024

1 aprilie, 2016

medici protesteProtestele medicilor continuă, cu punctul culminant programat pe 18 aprilie, când ar urma să fie organizată greva generală cu doar o treime din activitate și asigurarea seviciilor de urgență, după ce negocierile purtate cu Ministerul Sănătății și cel al Muncii au eșuat. 

Discuțiile cu autoritățile au ca miză noul contract cadru, pe care medicii îl consideră inadecvat.

Medicii de familie nu eliberează rețete și trimiteri

Tot ca formă de protest, vineri și luni medicii de familie nu vor mai elibera reţete compensate şi gratuite şi nu vor mai da trimiteri la spitale sau specialişti, au decis principalele organizații – Societatea Națională de Medicina Familiei din România și Federația Patronatelor Medicilor de Familie din România, în care intră peste jumătate din cei aproape 11.500 de astfel de profesioniști.


Medicii de familie au refuzat să semneze actele adiționale la contractele existente din 2014, acte ce ar fi permis continuarea relației cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Până pe 31 martie, între CNAS și furnizorii de servicii medicale au funcționat contractele individuale semnate pe baza Contractului – cadru din 2014, noul Contract – cadru urmând să intre în vigoare abia pe 1 iulie, după ce a fost prorogat cu încă trei luni în ședința de iercuri a Guvernului.

Prorogarea s-a aprobat miercuri 30 martie și oricum, practic nu exista timpul necesar pentru ca toți medicii de familie să semneze aceste acte.

Joi seara, Casa de Sănătate a Municipiului București a fost deshisă până la ora 24.00, iar vineri, la ora 11.00 semnaseră adiționalele 300 de medici, potrivit News.ro.


Luni, medicii de familie protestatari vor decide ce vor face în continuare.

Revendicările medicilor din sistemul public:

  • aplicarea grilei din Legea 284 din 2010 privind salarizarea unitară – conform acesteia, o îngrijitoare din spital ar trebui să câștige 1.365 lei (la un salariu minim pe economie de 1.050), iar un medic primar – 6.058 lei
  • respectarea normei legale de muncă. Din cauza deficitului de personal, medicii și asistenții lucrează mult peste ceea ce permite legea – medicii au 20 de ore de gardă pe lună în programul normal de lucru, dar sunt obligați să facă și 90 de ore în plus. Nivelul de referința al salarizării să fie 1.250 de lei, salariul minim începând cu 1 mai
  • plata corectă a orelor suplimentare – acestea sunt plătite cu doar 25% (nu cu minimum 75% din costul pe oră, cum spune Codul Muncii), dar nu la valoarea actuală, ci raportat la salariile din 2009.
  • asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate

Principalele nemulțumiri ale medicilor de familie:

  • viitorul Contract nu conține precizări care să evite riscul ca furnizorii de servicii medicale să plătească pentru erori de care nu sunt responsabili, așa cum se întâmplă acum. Este vorba, în primul rând de erorile apărute din cauza funcționării cu deficiențe a sistemului informatic al CNAS.
  • Reducerea bugetului alocat pentru medicina primară – 5,8% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), comparativ cu 6,5% în 2015
  • Refuzul autorităților de a crește tarifele serviciilor, în condițiile în care medicii de familie nu au beneficiat de creșterile de 25% a salariilor acordate în sistemul de stat

Până acum, s-au alăturat protestelor declanșate de Federația Hipocrat:

  • Sindicatului Promedica
  • Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România
  • Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical (mișcarea lansat anul trecut pe Facebook și la presiunea căreia s-a obținut atunci majorarea cu 25% a salariilor personalului din sănătate)
  • Societatea Națională de Medicina Familiei din România
  • Federația Patronatelor Medicilor de Familie din România
  • Colegiul Medicilor (Adunarea Generală a anunțat că organizația susține fără echivoc protestele medicilor de la nivelul întregii țări)

Negocierile

O delegație a protestatarilor s-a întâlnit cu ministrul Muncii, Ana Costea, care le-a explicat că medicii nu mai pot primi o treaptă în plus la salarizare în noua lege, așa cum li s-a promis joi la Ministerul Sănătății, întrucât proiectul salarizării unitare ar fi fost definitivat și cererea lor nu mai poate fi luată în considerare.

Așa încât, protestele continuă, după programul anunțat:

  • 7 aprilie: Ziua Mondială a Sănătăţii – pichetarea Ministerului Sănătăţii
  • 11 – 17 aprilie: Grevă de Avertisment, cu încetarea activităţii timp de 2 ore
  • 18 aprilie: Grevă Generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea Urgenţelor

Este prima dată când are loc un protest la care participă nu doar sistemul public de sănătate, ci și medicii de familie.

Premierul Cioloș despre posibilitatea creșterii salariilor: Nu putem dezechilibra situația financiară actuală

Premierul Dacian Cioloș a declarat săptămâna trecută că Executivul nu-și permite să dezechilibreze situația financiară actuală: “Cunoașteți bine bugetul care a fost aprobat de Parlament la sfârșitul anului trecut și am spus că în acel buget trebuie să lucrăm. Deci acesta e bugetul. Nu avem de unde să luăm mai mult, decât la rectificare, dacă luăm de la un alt domeniu (…)

Deci, nici nu putem să ne permitem să dezechilibrăm situația bugetară și să dăm acest semnal negativ în exterior, care să afecteze și situația economică a României, pentru că percepția privind echilibrul bugetar are un impact foarte mare și asupra investițiilor care se fac în țară”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: