vineri

19 aprilie, 2024

28 noiembrie, 2016

muncitoriUPDATE: Nivelul salariului minim pe economie va fi stabilit până la încheierea mandatului actualului Guvern, conform unui comunicat transmis de Palatul Victoria.

La ședința de luni a Consiliului tripartit a participat și premierul Dacian Cioloș, alături d eministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Oficialii guvernamentalii s-au prezentat fără nicio propunere:


“Am venit la această întâlnire fără idei preconcepute. Suntem deschiși propunerilor partenerilor sociali și suntem astăzi aici pentru a asculta opiniile dumneavoastră, dar și pentru a continua să lucrăm împreună la un mecanism transparent care să asigure predictibilitate în evoluția salariului minim”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

Timp de două săptămâni, guvernanții așteaptă propunerile sindicaliștilor și patronatelor, după care va convoca o nouă ședință în care va prezenta poziția sa.

Calendarul acesta se întinde exact până după alegeri.

Executivul vrea o înghețare a salariului minim, a mai explicat Bogdan Hossu, care a adăugat că în 2022, potrivit legii slarizării elaborate acum, acest salariu să fie de 1.625 de lei. Aceasta ar însemna o creștere medie anuală de circa 45 – 50 de lei, a mai spus liderul sindical.

Studiu pentru analiza efectelor creșterii salariului minim garantat


Premierul Cioloș și ministrul Pîslaru au adus însă un studiu privind evoluția nivelului salariului minim brut garantat în plată și evaluarea impactului economic și social al aplicării acestuia.

Studiul realizat de Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale include analize și evaluări privind efectele economice și sociale potențiale ale creșterii salariului minim brut garantat în plată.

Studiul nu va fi folosit la stabilirea salariului minim în 2017, însă pe baza acestuia va fi elaborat ulterior un mecanism de a acestui salariu. Mecanismul ar trebui să asigure predictibilitatea salariului minim pe economie, potrivit comunicatului Guvernului.

***

Știrea inițială:

Principalele confederații sindicale și-au finalizat propunerile pe care le vor prezenta la negocierea salariului minim pe economie de anul viitor. Formulele lor merg de la un minim de 1.350 de lei, însoțit însă de o majorare a deducerilor, până la 1.450 de lei.

De cealaltă parte, Guvernul susține că nu există bani pentru creșteri ale salariului minim anul viitor și vrea înghețarea acestuia la valoarea de acum, de 1.250 de lei.

BNS va propune în Consiliul tripartit trei variante:

  • salariu minim de 1.350 de lei, cu o creștere a deducerii de 150 de lei (față de 300 de lei în prezent)
  • două variante de 1.400 de lei, din care una cu o creștere de 200 de lei a deducerilor.

CNS cartel Alfa propune un salariu minim de 1.450 de lei și o creștere de 200 de lei anual pentru următorii ani, potrivit președintelui acestei organizații, Bogdan Hossu, citat de Agerpres.

Acesta susține că discuțiile de luni din cadrul CNT se vor axa pe salariul minim și mai puțin pe Legea salarizării pentru că aceasta nu va fi aplicată de actualul Executiv.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost majorat de la 500 lei în anul 2008 la 1.250 începând cu 1 mai 2016, iar ponderea acestuia în câștigul salarial mediu brut din România a crescut de la 29,8% (2008), la 46,62% (în 2016).

Cronologia creșterilor din ultimii ani ale salariului minim pe economie:

crestere-sal-min

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: