duminică

17 martie, 2024

29 iunie, 2020

O nouă rundă de negocieri Uniunea Europeană-Marea Britanie începe luni la Bruxelles, după ce precedentele 4 runde nu au adus progrese însemnate pentru așteptatul acord comercial al părților.

Atât Marea Britanie cât și UE au căzut de acord, în urma unei consultări video organizate în urmă cu 10 zile, să intensifice ritmul negocierilor astfel încât un acord să poată fi încheiat până în octombrie, acord care să fie ratificat până la finalul perioadei de tranziție, 31 decembrie 2020.

Negociatorul șef britanic, David Frost, sosește luni la Bruxelles, împreună cu o echipă de 20, pentru discuții restrânse care vor începe luni și se vor încheia vineri, 3 iulie.


Potrivit The Telegraph, negociatorii britanici vin la Bruxelles deciși să nu mai piardă timpul în discuții sterile și să ceară, în situația în care UE se menține pe aceleași poziții, semnarea unui acord-cadru care să fie completat ulterior cu acorduri sectoriale.

De cealaltă parte, negociatorul șef UE, Michel Barnier, a cerut Londrei să dea semnale că este dispusă să accepte un compromis.

Premierul Boris Johnson și președinții Comisiei și ai Consiliului au convenit ca echipele de negociatori să se întâlnească săptămânal, alternativ, la Bruxelles și la Londra, în următoarele 5 săptămâni pentru a încerca să convină asupra unei forme de acord comercial.

Marea Britanie părăsește formal UE la 1 ianuarie 2021, după ce ieșirea oficială s-a produs la 1 ianuarie 2020. În așa-numita ”perioadă de tranziție”, Marea Britanie s-a supus regulilor Uniunii, rămânând parte a Uniunii vamale și a Pieței unice. Marea Britanie a refuzat constant să accepte prelungirea perioadei de tranziție.

Principalele blocaje


Marea Britanie respinge solicitările UE

  • de a păstra neschimbate regulile de acces ale navelor de pescuit europene în apele teritoriale britanice
  • de a respecta standardele europene de mediu și ale pieței forței de muncă
  • de a respecta, acum și în viitor, legislația UE în materia ajutorului de stat
  • de a se supune deciziilor Curții Europene de Justiție

UE afirmă că fără aceste înțelegeri nu poate semna un acord comercial cu Marea Britanie. Marea Britanie consideră că, prin această poziționare, UE nu recunoaște Regatul drept națiune suverană și cu drepturi egale cu Uniunea.

Pe de altă parte, UE se teme că, dând libertate Regatului să joace după reguli proprii, Marea Britanie și-ar putea asigura poziții economice privilegiate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: