joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 martie, 2016

neculai-ontanu-audiat-la-dna-intr-un-dosar-privind-retrocedarea-unui-teren-18471069Procurorii DNA anunță miercuri că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, perntru luare de mită.

Neculai Onțanu este și președinte interimar al UNPR, desemnat de Gabriel Oprea după demisia acestuia din fruntea formațiunii politice.

În dosarul lui Neculai Onțanu este cercetată și Loredana Claudia Radu, avocat în cadrul Baroului București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

  • complicitate la luare de mită
  • spălare de bani

Claudia Radu este avocata lui Victor Ponta în dosarul Rovinari – Turceni și este nepoata lui Gabriel Oprea.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada 2006 – 2007, inculpatul Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.

După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare – cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil.


În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot către suspecta Radu Loredana Claudia.

Prețul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (preț total 250.000 euro).

În contractul încheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia.

Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Onțanu și avea o valoare de piață de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacțiilor fictive.

Neculai Onțanu este al cincilea primar bucureștean care are probleme cu Justiția. Sorin Oprescu, primar general, este anchetat pentru luare de mită, primarul Andrei Chiliman este cercetat pentru abuz în serviciu, Cristian Popescu Piedone este cercetat în unul din dosarele Colectiv, Marian Vanghelie este cercetat pentru luare de mită.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: