miercuri

27 martie, 2024

15 martie, 2018

FOTO: summit.rbls.ro

Următoarea criză economică se va declanşa „ca o corecţie brutală” a unor dezechilibre structurale, de natura supraîndatorării, sau a supraevaluării activelor financiare.

România va suferi cu atât mai mult cu cât se va împrumuta mai scump și se va poziţiona mai puțin corect în fluxul evenimentelor privind viitorul UE şi revoluţia digitală, sub auspiciile unui „leadership politic” de calitate, potrivit dezbaterilor de joi, din prima zi a celei de a VII –a ediţii a Romanian Business Leaders Summit.

Creşterea sustenabilă şi ameninţarea crizei următoare

România este vulnerabilă din perspectiva creşterii costurilor de finanţare, în condiţiile în care „necesarul nostru anual de finanţare este de circa 9% din PIB, ceea ce nu este deloc puţin”, potrivit economistului Cristian Popa (fost viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii).


Costurile de finanţare ale României vor creşte oricum, şi numai pentru că face parte din categoria economiilor emergente, care sunt cele dintâi care vor suferi de pe urma creșterii aversiunii la risc, obișnuită într-o perioadă de recesiune.

Și, „atunci când crește major aversiunea la risc, capacitatea de a împrumuta la costuri pe care le poți suporta la nivelul statului devine foarte limitată”, a explicat Cristian Popa (FOTO).

„România se va confrunta cu deprecierea monedei și cu creșterea costului capitalului la nivel bugetar dar și privat. Este nevoie să asigurăm reziliența (la factorii adverși) prin politici sustenabile și predictible.

„Rezilienţa e un lucru foarte puţin apreciat în vremurile bune, dar extrem de necesar în momentele proaste, în care nu ai spaţiu de manevră şi trebuie să faci ajustări”, a mai spus Cristian Popa.


Oricare ar fi provocările cu care se va confrunta, „cel mai mare risc al României este leadership-ul politic”, este de părere Sorin Mîndruțescu (FOTO), Country Leader Oracle România, care a ţinut totuţşi să facă diferenţa dintre o recesiune obişnuită unui ciclu economic şi o criză economică, în care caz se pun mari probleme sistemice.

Lucurile se complică din perspectiva revoluției digitale, care ar putea împărți economiile lumii în câștigătoare și pierzătoare în urma unei crize.

În competiția  globală  guvernată de revoluţia digitală, „dacă nu te poziționezi în zona de valoare adăugată, ci în cea de subzistență, te vei număra printre perdanți”, crede Sorin Mîndruțescu.

„O criză va veni, întrebarea este când. O criză poate fi și o oportunitate! Riscul cel mai mare este ca România să nu privească viitoarea criză ca pe o bună ocazie de a face un salt, un progres major”, consideră Steven van Groningen (FOTO), preşedintele executiv Raiffeisen Bank.

 

(Citiți și: ”Mediul de afaceri e mai îngrijorat de modelul de creștere și de politicile publice decât de birocrație”)

Unul dintre cei mai gravi factori agravanţi a situiaţiei României va fi răspunsul la întrebarea „Cine este Europa”, potrivit Antoniei Colibăşanu, analist senior la Geopolitical Future. „Să nu fie răspunsul de care ne temem, dar oricare răspuns va fi, România să îl preia ca pe o oportunitate, ca stat membru UE şi ca ţară”, a spus Antonia Colibășanu (FOTO).

Cu atât mai mult, antreprenorii au nevoie de stabilitate.

„Avem nevoie să nu mai schimbe acest nenorocit de cod fiscal în fiecare săptămână, să nu se mai mărească salariile la stat în fiecare săptămână şi să ne lase să facem afaceri!”, spusese Mihai Marcu, preşedinte-director general al MedLife şi unul dintre fondatorii RBL, deja în deschiderea evenimentului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: