duminică

28 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 aprilie, 2016

natoAliații occidentali se pregătesc să trimită patru batalioane – circa 4.000 de soldați în Polonia și cele trei state baltice, ca parte a efoturilor NATO de a consolida granița cu Rusia, în urma intensificării acțiunilor militare ale Moscovei, a precizat un oficial american, citat de Wall Street Journal.

SUA vor pune la dispoziție, cel mai probabil, două batalioane, iar Germania și Marea Britanie vor desfășura câte 1.000 de militari, a precizat Robert Work, secretarul adjunct al apărării americane.

”Ruşii au făcut multe exerciţii chiar la graniţă, cu multe trupe (…). Din perspectiva noastră, putem spune că este un comportament foarte provocator”, a precizat Work.


Pe de altă parte, oficialii ruși au precizat că acțiunile Moscovei sunt un răspuns direct la desfășurarea de forțe a aliaților.

Miniștrii de apărare din statele membre NATO au decis în febuarie, de principiu, trimiterea de trupe suplimentare în estul Europei, însă noile contribuții nu au fost definitivate.

Germania s-a arătat reticentă cu privire la sporirea numărului de militari trimiși la granița de est a NATO. Germanii nu susțin întărirea prezenței militare. Doar un procent de 31% dintre germanii chestionați de Fundația Bertelsmann au precizat că ar fi de acord ca militari germani să apere statele din estul Europei. Circa jumătate dintre nemți se opun înființării de baze nato în Polonia și statele baltice.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel și oficiali de top din cabinetul său au punctat în repetate rânduri necesitatea Germaniei de a se implica mai mult în probleme de țin de securitatea internațională, argumentând că economia bazată pe export a statului este dependentă de stabilitatea de la nivel global.


Vineri, Angela Merkel a precizat că iau în considerarea trimiterea de trupe în Lituania.

Ministerul britanic al Apărării a refuzat să comenteze declarațiile făcute de oficialul american, însă un reprezentant al instituției a precizat că o decizie finală cu privire la trimiterea de trupe suplimentare nu a fost luată încă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: