NATO a anunțat vineri că intenţionează să semneze cu Ucraina un acord privind consolidarea cooperării lor împotriva atacurilor cibernetice.
Anunțul vine după ce mai multe ministere au fost ţinta unui vast atac informatic despre care Kievul susține că are indicii că ar fi fost coordonat de servicii ruse de informații.
Acest acord, ce urmează să fie semnat în zille următoare, ”prevede accesul Ucrainei la o platformă NATO cu informaţii despre programe informatice de tip malware”, anunţă într-un comunicat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Experții în domeniu ai NATO se află în Ucraina și ajută pe teren, a mai spus Stoltenberg.
Vineri la prânz, site-urile mai multor ministere și agenții ucrainene erau inaccesibile din cauza unui atac declanșat după mai multe sesiuni de negocieri între oficiali ruşi şi occidentali, în ultimele zile, în vederea unei dezamorsări a crizei în centrul căreia se află Ucraina, care nu au înregistrat însă vreun progres.
Indicii ale implicării Rusiei
Autorităţile ucrainene au anunțat că deţin indicii preliminare ce indică posibila implicare a serviciilor de informaţii ruseşti în atacul cibernetic de amploare, scrie AFP, preluată de Agerpres.
„Serviciul de securitate ucrainean a obţinut indicii preliminare care sugerează că grupurile de hackeri asociaţi cu serviciul secret rus ar putea fi în spatele atacului cibernetic masiv de astăzi”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Oleg Nikolenko.
Potrivit unui comunicat al serviciului de securitate (SBU), atacurile din noaptea de joi spre vineri au vizat un total de 70 de site-uri web guvernamentale.
Zece dintre aceste site-uri au făcut obiectul unor „interferenţe neautorizate”, a adăugat SBU, care a asigurat totodată că nu a avut loc nicio scurgere de date cu caracter personal, iar conţinutul lor nu a fost modificat.