sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 februarie, 2022

Miniștrii apărării NATO sunt așteptați săptămâna aceasta să pună în mișcare un plan de înființare a patru grupuri de luptă multinaționale în sud-estul Europei. Este un răspuns la consolidarea militară a Rusiei în Ucraina, au declarat pentru Euractiv trei diplomați europeni.

Miniștrii apărării se reunesc miercuri și joi, urmând să decidă dacă ordonă elaborarea de planuri de desfășurare a grupurilor de luptă, de aproximativ 1.000 de militari fiecare, în Bulgaria și România și, eventual, în Slovacia și Ungaria.

„Este o misiune care ne va permite să escaladăm, dar și să detensionăm rapid situația dacă Rusia își retrage armata”, a spus un diplomat NATO de rang înalt, subliniind că orice noi grupuri de luptă sunt suplimentare deciziilor aliate recente de a întări flancul estic al NATO.


Întărirea capacităților de reacție NATO în zona Mării Negre arătă că regiunea este importantă din punct de vedere strategic. Orice decizie finală privind desfășurarea de noi grupuri de luptă va veni mai târziu, deși atât Franța, cât și Bulgaria s-au oferit să conducă aceste noi grupuri.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Mișcarea ar reprezenta cea mai mare schimbare a poziției de forță a NATO de când și-a înființat grupurile sale de luptă în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Orice desfășurare suplimentară a trupelor NATO ar fi împotriva cerințelor de securitate ale Moscovei, care insistă ca alianța să își retragă trupele din Europa de Est.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: