România are așteptări ”foarte concrete” de la Summitul NATO, cum ar fi consolidarea semnificativă a flancului estic, creșterea numărului de militari aliați, declararea Mării Negre ca zonă de interes strategic, considerarea Rusiei drept o amenințare semnificativă la adresa alianței și transformarea grupurilor de luptă în brigăzi, a declarat președintele Klaus Iohhanis, la debutul reuniunii.
”Eu, echipa mea, România are așteptări foarte concrete de la acest summit. Ne așteptăm să se decidă o consolidare semnificativă a flancului estic, flancul estic unde suntem noi situați, asta însemnând că ne așteptăm la o creștere semnificativă a numărului militarilor aliați care vor fi staționați pe flancul estic și implicit și la noi în România. Ne așteptăm ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne așteptăm ca cea mai importantă zonă de pericol să fie declarată Rusia, Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO fiindcă asta este. Ne așteptăm destul de concret ca grupurile de luptă care au fost propuse și sunt în constituire pe flancul estic să devină mai mari, să devină brigăzi”, a afirmat președintele României
”NATO este garanția securității noastre și, în aceste vremuri complicate, când Rusia a atacat Ucraina și noi suntem vecini, ne dăm seama cât de importantă este umbrela NATO. Acest summit a fost calificat de unii drept unul istoric și cred că au dreptate”, a declarat șeful statului, la Madrid.
El a menționat că s-a ajuns la un acord pentru ca Suedia și Finlanda să adere la NATO.
”Sunt și alte teme care vor fi dezbătute la acest summit bunăoară politica ușilor deschise pe care o sprijiin din capul locului, va avea un aspect foarte concret. Suedia și Finlanda au solicitat să fie primite în NATO, discuțiile de aseară au mers în direcția să fie acceptate”, a precizat Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis participă miercuri și joi la Summitul NATO de la Madrid.
Marți, șeful statului a participat la dineul de gală oferit de Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia în onoarea șefilor de stat și de guvern care participă la Summitul Alianței.