vineri

29 martie, 2024

18 februarie, 2021

Miniștrii Apărării din statele membre NATO au discutat miercuri pentru prima dată propunerile de reformă ale secretarului general Jens Stoltenberg. Unii membri ai alianței au arătat scepticism față de viziunea propusă de secretarul general, scrie Euractiv.

Raportul de reformă a NATO, realizat la solicitarea lui Jens Stoltemberg de către un grup de experți și prezentat în decembrie, conține recomandări cu privire la modul în care alianța militară ar trebui să facă față noilor provocări cu care se confruntă.

Între propuneri se numără inclusiv actualizarea ”Conceptului Strategic” – strategia oficială a NATO, care ar putea viza capacitățile militare chineze în creștere și concurența strategică rusă, dar cele mai importante sugestii se referă la:

  • reducerea blocajelor provocate de un singur stat membru
  • coaliția multinațională din Iraq condusă de SUA
  • puteri suplimentare de mediere acordate secretarului genera
  • propunerea de finanțare a măsurilor de descurajare și apărare, cel puțin parțial, dintr-un buget comun

”Este vorba de consolidarea angajamentului nostru pentru descurajare și apărare, oferind stimulente aliaților pentru a contribui la mai multe capacități și pentru a asigura o împărțire mai echitabilă a sarcinilor”, a explicat Jens Stoltenberg reporterilor de la Bruxelles acest ultim punct.

În esență, Jens Stoltemberg propune ca membrii Alianței să nu suporte singuri toate costurile dacă, de exemplu, participă în mecanismul de staționare a trupelor în Statele baltice sau la misiuni de supraveghere aeriană.

Propunerile de reformă, pe care liderii NATO sunt așteptați să le discute la un summit de la Bruxelles planificat pentru vara acestui an, potențial în iunie, vizează să-l convingă pe succesorul lui Donald Trump, Joe Biden, să sprijine puternic NATO și să combată ideea că Alianța eșuează în ceea ce privește coordonarea la nivel politic.

Franța, scepticul de serviciu

Potrivit unor surse diplomatice franceze, ministrul Apărării Florence Parly a manifestat nemulțumirea că Jens Stoltemberg a discutat în public unele dintre ideile sale de reformă înainte de a le aborda în întâlnirea cu aliații.


Franța este cea care a generat procesul de reformă al Alianței după ce președintele Emmanuel Macron a afirmat că NATO a intrat în ”moarte cerebrală”.

Strict legat de propunerile avansate de Jens Stoltemberg, Parisul este reticent în ceea ce privește noua schemă de finanțare a activităților care, potrivit unor diplomați francezi, ar viza inclusiv angajările militarilor și participarea în misiuni și operațiuni militare.

Franța reclamă faptul că noul regulament ar putea impune aliaților să participe consistent la operațiuni care nu sunt susținute la nivel politic național, deci pentru un stat membru ar trebui să prevaleze coerența politică a Alianței în fața corenței politice interne.

SUA promit să renunțe la rolul de agitator

Reuniunea ministerială NATO a fost prima la care a participat un oficial al noii Administrații Biden, iar secretarul apărării, Lloyd Austin, a promis că odată cu schimbarea de gardă de la Casa Albă s-a terminat și perioada eforturilor solitare ale Americii.

”Secretarul Apărării a reafirmat mesajul Președintelui potrivit căruia Statele Unite doresc să revitalizeze relațiile din interiorul NATO și reafirmă angajamentul total față de Articolul 5. NATO este fundamentul de securitate trans-Atlantic și reprezintă bastionul valorilor comune – democrație, libertăți individuale, domnia legii”, a precizat Biroul de presă al Pentagon.

Cu toate acestea, pentru SUA rămân o serie de provocări: creșterea bugetelor de apărare și disputele cu Turcia, membru NATO prezent individual în conflictele din Siria și Libia și cumpărător al sistemelor rusești de apărare S-400.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: