Analiză

TVA: povestea pe care o spune calendarul de rambursare

Situația rambursărilor de TVA din ultimii 4 ani arată nu doar lipsa de predictibilitate a restituirilor de către stat, ci și ieșirea din orice logică… Mai mult

16.02.2020

Chestiunea

Taxele de mediu în România și în UE: ce propuneri pregătește Comisia

În plină dezbatere europeană pe marginea celui mai important subiect al momentului – Pactul ecologic european – România se vede obligată să își reanalizeze eficiența… Mai mult

16.02.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Cronicile

NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

de Victor Bratu , 4.12.2019

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până și în principiile sale de bază:

a fost nevoie să se menționeze explicit poziția Alianței față de Rusia, să se reitereze ce înseamnă Articolul 5 și să se stipuleze clar către ce se îndreaptă Alianța.

Asta pe lângă noutățile acestui summit: menționarea explicită, în premieră, a Chinei, poziția comună a NATO față de chestiunea 5G și abordarea spațiului cosmic din perspetiva Alianței.

*

După discuții ale președintelui Recep Tayip Erdogan cu secretarul general Jens Stoltenberg și după o întâlnire neprogramată a președintelui Turciei cu președintele Donald Trump, Turcia a renunțat la intenția de a bloca planurile menite să consolideze apărarea Statelor Baltice și a Poloniei în fața agresiunii Rusiei.

În cadrul declarației făcute la finalul summit-ului NATO de la Londra, secretarul general Jens Stoltenberg a asigurat că membrii NATO nu au discutat subiectul milițiilor kurde siriene, pe care Turcia le consideră, și a făcut presiuni ca și aliații să le considere la fel, organizații teroriste.

Textul Declarației oficiale emise la finalul acestui summit aniversar indică faptul că aliații încearcă formal să depășească momentele delicate prin care trece NATO.

Cum a sumarizat Jens Stoltenberg concluziile summitului

Jens Stoltenberg a mai anunțat că NATO se pronunță în favoarea dialogului și a unor relații mai bune cu Rusia și crede că China ar trebui să se alăture la viitoarele discuții privind limitarea și reducerea armamentelor.

Liderii NATO, a mai spus Jens Stoltenberg, au mai decis, impulsionați de constatarea lui Emmanuel Macron privind ”moartea cerebrală” a Alianței, să constituie un grup de experți care să analizeze mecanismul de luare a deciziilor politice în interiorul NATO.

Comunicatul oficial vorbește de ”un proces de reflecție orientat spre viitor”, mecanism care, printre altele, pare că a convins Turcia să renunțe la blocarea planurilor pentru Polonia și Baltice.

Secretarul general NATO a precizat că va conduce acest grup de reflecție, a cărui activitate este probabil să dureze un an.

Nemulțumirile americane legate de nivelul cheltuielilor de Apărare au fost din nou exprimate, de data aceasta în special la adresa Canadei, poate și datorită faptului că presa britanică l-a surprins pe Justin Trudeau, în compania lui Boris Johnson și a lui Emmanuel Macron, glumind în afara cutumelor diplomatice pe seama lui Donald Trump.

De precizat: Donald Trump și Emmanuel Macron au reușit să treacă peste disputele financiare și au făcut, la Londra, front comun în chestiunea relației cu Rusia. Amândoi sunt de acord că, în situația în care disputele din Ucraina se vor soluționa, Rusia are potențialul să capete statut de ”partener apropiat”.

Important: Polonia, Statele Baltice, Germania și Marea Britanie nu susțin această politică față de Rusia

Oficial, Declarația de la Londra indică faptul că ”acțiunile agresive” ale Rusiei constituie o amenințare la adresa securității Euro-Atlantice.

Declarația de la Londra – premierele în rezumat: China, 5G, spațiul cosmic

Declarația emisă de șefii de state și de guverne participanți la summit-ul din 3-4 decembrie de la Londra conține 9 puncte și, printre altele, recunoaște spațiul cosmic drept ”domeniu operațional al NATO”.

Este primul document oficial al NATO care menționează China și ”hotărârea de a asigura securitatea comunicațiilor, inclusiv 5G”, semn că Germania, Ungaria și alții și-ar putea redefini politica lejeră față de Huawei.

În ceea ce privește China, documentul afirmă că influența crescută a Chinei constituie oportunități și provocări pentru Alianță.

Declarația de la Londra include și angajamentul solemn de respectare al Articolului 5 din Tratatul Alianței:

”În timp ce lucrăm împreună pentru prevenirea conflictelor și păstrarea păcii, NATO rămâne temelia apărării noastre colective și forumul esențial pentru consultări și decizii de securitate între aliați. Reafirmăm legătura transatlantică durabilă între Europa și America de Nord, adeziunea noastră la scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite și angajamentul nostru solemn, astfel cum este consacrat la articolul 5 din Tratatul de la Washington, că un atac împotriva unui Aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor.”

(Citiți AICI Declarația de la Londra)

În document, liderii NATO trec în revistă cheltuielile de Apărare, promit creșterea investițiilor în domeniu și precizează: ”Facem progrese. Trebuie, și vom face, mai mult”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.12.2019

Un raspuns

 1. cami
  5.12.2019, 8:59 am

  Buna ziua.

  Ar trebui sa acordati mai multa atentie regulilor gramaticale.

  Corect este : Ce spun doctorii (cu 2 de i ) si nu Ce spun doctori(cu un singur i)cum apare pe site.
  Am constatat de-a lungul timpului si alte erori de redactare si acord dar am trecut peste si m-am concentrata asupra ideilor din articolele respective
  Se zice ca ”noblesse oblige”
  Daca doriti sa aveti un site respectabil atunci trebuie sa actionati ca atare.

  Toate cele bune

Lăsați un comentariu


Stiri

Mecca şi Medina au fost închise, Arabia Saudită interzice accesul pelerinilor

Iulian Soare

Autorităţile din Arabia Saudită au decis joi să interzică accesul pe teritoriul ţării pelerinilor, dar şi turiştilor din ţări afectate de coronavirus, anunță BBC. Ministerul… Mai mult

Stiri

Europarlamentarul Cristian Ghinea susține că ministrul Marcel Boloș se află în conflict de interese

Iulian Soare

Actualul ministru al Fondurilor Europene se află în conflict de interese, potrivit normelor europene, fapt ce poate afecta finanțările 2021-2027, avertizează joi europarlamentarul Cristian Ghinea.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, firmele pot cere de la stat primele de 1.000 de euro pentru fiecare intern angajat

AVOCATNET

Când au promovat Legea internshipului, parlamentarii au decis să-i încurajeze pe angajatori să lucreze cu interni, cu acte în regulă, să-i formeze și să-i angajeze… Mai mult

Stiri

Primul caz confirmat de coronavirus în România

Vladimir Ionescu

UPDATE 23.50: Situația este relativ mai bună, comparativ cu cea din alte state, întrucât se cunoaște Pacientul Zero și, astfel, pot fi identificate rapid persoanele… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: Desemnarea mea, o garanție a continuității orientării strategice de depesedizare a României

Victor Bratu

Premierul desemnat, Florin Cîțu, a anunțat miercuri seara că desemnarea sa pentru formarea unui nou guvern constituie ”o garanție a continuității în guvernarea PNL, dar… Mai mult

Stiri

România, percepții eronate cu privire la cele mai frecvente cauze de deces – studiu Ipsos

Vladimir Ionescu

România este a doua țară în care s-au înregistrat percepțiile cele mai eronate, conform studiului ”Pericolele percepției” realizat de Ipsos și citat de HotNews. Pentru… Mai mult

Mobile sticky

Florin Cîțu este noul premier desemnat

Victor Bratu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că ministrul de Finanțe interimar, Florin Cîțu, este desemnat cu formarea noului guvern. Președintele Iohannis a anunțat că a… Mai mult