Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până și în principiile sale de bază:
a fost nevoie să se menționeze explicit poziția Alianței față de Rusia, să se reitereze ce înseamnă Articolul 5 și să se stipuleze clar către ce se îndreaptă Alianța.
Asta pe lângă noutățile acestui summit: menționarea explicită, în premieră, a Chinei, poziția comună a NATO față de chestiunea 5G și abordarea spațiului cosmic din perspetiva Alianței.
*
După discuții ale președintelui Recep Tayip Erdogan cu secretarul general Jens Stoltenberg și după o întâlnire neprogramată a președintelui Turciei cu președintele Donald Trump, Turcia a renunțat la intenția de a bloca planurile menite să consolideze apărarea Statelor Baltice și a Poloniei în fața agresiunii Rusiei.
În cadrul declarației făcute la finalul summit-ului NATO de la Londra, secretarul general Jens Stoltenberg a asigurat că membrii NATO nu au discutat subiectul milițiilor kurde siriene, pe care Turcia le consideră, și a făcut presiuni ca și aliații să le considere la fel, organizații teroriste.
Textul Declarației oficiale emise la finalul acestui summit aniversar indică faptul că aliații încearcă formal să depășească momentele delicate prin care trece NATO.
Cum a sumarizat Jens Stoltenberg concluziile summitului
Jens Stoltenberg a mai anunțat că NATO se pronunță în favoarea dialogului și a unor relații mai bune cu Rusia și crede că China ar trebui să se alăture la viitoarele discuții privind limitarea și reducerea armamentelor.
Liderii NATO, a mai spus Jens Stoltenberg, au mai decis, impulsionați de constatarea lui Emmanuel Macron privind ”moartea cerebrală” a Alianței, să constituie un grup de experți care să analizeze mecanismul de luare a deciziilor politice în interiorul NATO.
Comunicatul oficial vorbește de ”un proces de reflecție orientat spre viitor”, mecanism care, printre altele, pare că a convins Turcia să renunțe la blocarea planurilor pentru Polonia și Baltice.
Secretarul general NATO a precizat că va conduce acest grup de reflecție, a cărui activitate este probabil să dureze un an.
Nemulțumirile americane legate de nivelul cheltuielilor de Apărare au fost din nou exprimate, de data aceasta în special la adresa Canadei, poate și datorită faptului că presa britanică l-a surprins pe Justin Trudeau, în compania lui Boris Johnson și a lui Emmanuel Macron, glumind în afara cutumelor diplomatice pe seama lui Donald Trump.
De precizat: Donald Trump și Emmanuel Macron au reușit să treacă peste disputele financiare și au făcut, la Londra, front comun în chestiunea relației cu Rusia. Amândoi sunt de acord că, în situația în care disputele din Ucraina se vor soluționa, Rusia are potențialul să capete statut de ”partener apropiat”.
Important: Polonia, Statele Baltice, Germania și Marea Britanie nu susțin această politică față de Rusia
Oficial, Declarația de la Londra indică faptul că ”acțiunile agresive” ale Rusiei constituie o amenințare la adresa securității Euro-Atlantice.
Declarația de la Londra – premierele în rezumat: China, 5G, spațiul cosmic
Declarația emisă de șefii de state și de guverne participanți la summit-ul din 3-4 decembrie de la Londra conține 9 puncte și, printre altele, recunoaște spațiul cosmic drept ”domeniu operațional al NATO”.
Este primul document oficial al NATO care menționează China și ”hotărârea de a asigura securitatea comunicațiilor, inclusiv 5G”, semn că Germania, Ungaria și alții și-ar putea redefini politica lejeră față de Huawei.
În ceea ce privește China, documentul afirmă că influența crescută a Chinei constituie oportunități și provocări pentru Alianță.
Declarația de la Londra include și angajamentul solemn de respectare al Articolului 5 din Tratatul Alianței:
”În timp ce lucrăm împreună pentru prevenirea conflictelor și păstrarea păcii, NATO rămâne temelia apărării noastre colective și forumul esențial pentru consultări și decizii de securitate între aliați. Reafirmăm legătura transatlantică durabilă între Europa și America de Nord, adeziunea noastră la scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite și angajamentul nostru solemn, astfel cum este consacrat la articolul 5 din Tratatul de la Washington, că un atac împotriva unui Aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor.”
(Citiți AICI Declarația de la Londra)
În document, liderii NATO trec în revistă cheltuielile de Apărare, promit creșterea investițiilor în domeniu și precizează: ”Facem progrese. Trebuie, și vom face, mai mult”.
Un răspuns
Buna ziua.
Ar trebui sa acordati mai multa atentie regulilor gramaticale.
Corect este : Ce spun doctorii (cu 2 de i ) si nu Ce spun doctori(cu un singur i)cum apare pe site.
Am constatat de-a lungul timpului si alte erori de redactare si acord dar am trecut peste si m-am concentrata asupra ideilor din articolele respective
Se zice ca ”noblesse oblige”
Daca doriti sa aveti un site respectabil atunci trebuie sa actionati ca atare.
Toate cele bune