sâmbătă

27 aprilie, 2024

15 iunie, 2016

Jens StoltenbergSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto), a cerut din nou Rusiei, miercuri, să înceteze sprijinul pentru separatiștii proruși din estul Ucrainei și să ”își retragă forțele și echipamentele militare” din această țară, inclusiv din Crimeea anexată, anunță AFP.

”Rusia trebuie să înceteze să-i mai sprijine pe militanți (rebeli separatiști) și să-și retragă forțele și echipamentele militare de pe teritoriul ucrainean”, a declarat Jens Stoltenberg în a doua zi a unei reuniuni a miniștrilor apărării ai Alianței la Bruxelles. Aceștia l-au primit marți dimineață pe omologul lor ucrainean Stepan Poltorak.

În acest context, secretarul general al NATO a mai anunțat că șefii de stat și de guvern ai celor 28 de țări membre ale Alianței își vor arăta ”sprijinul ferm (…) pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” primindu-l pe președintele Petro Poroșenko la summitul NATO de la Varșovia, programat să aibă loc în zilele de 8 și 9 iulie.


Moscova a negat întotdeauna implicarea directă de partea rebelilor în conflictul soldat cu peste 9.300 de morți din primăvara anului 2014 și până în prezent. În legătură cu militarii ruși reținuți de trupele ucrainene pe teritoriul național, care deja au făcut obiectul unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, Moscova a afirmat că aceștia și-au luat concediu pentru a participa alături de separatiști, în calitate privată, la luptele din estul Ucrainei.

Jens Stoltenberg a mai anunțat că regretă faptul că pe linia frontului în estul Ucrainei ”încălcările încetării focului continuă zi de zi iar observatorii OSCE continuă să fie împiedicați în activitatea lor” de supervizare în aplicarea armistițiului.

Acordurile de la Minsk, menite să pună capăt conflictului, ”rămân singura modalitate de a găsi o soluție durabilă” la conflictul din estul Ucrainei, a afirmat secretarul general al NATO, subliniind că ”este urgent ca toate părțile să le pună în aplicare pe deplin”.

”Aliații nu recunosc și nu vor recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii, noi vom continua să cerem Rusiei să înceteze destabilizarea Ucrainei”, a mai declarat Jens Stoltenberg, amintind de poziția adoptată de Alianță de la începutul conflictului.


Sprijinul Rusiei pentru separatiști ia forme diferite, potrivit șefului NATO: Aceasta oferă ajutor material în echipamente, arme, precum și diverse forme de consiliere și asistență. ”Acumulează trupe de-a lungul frontierei ucrainene și continuă să ofere sprijin direct în interiorul Ucrainei”, a detaliat Jens Stoltenberg, afirmând că ”Rusia continuă consolidarea militară în Crimeea, parte a Ucrainei”.

Ucraina și securitatea Europei au făcut subiectul unei reuniuni NATO-Rusia, însă prima întâlnire formală a reprezentanților statelor NATO cu emisari ai Rusiei din ultimii 2 ani a scos la iveală dezacordurile profunde dintre Est și Vest în legătură cu criza din Ucraina și cu viitorul securității în Europa.

”În cadrul întâlnirii s-a confirmat că nu suntem de acord cu acțiunile, cu afirmațiile și cu responsabilitățile în ceea ce privește Ucraina”, a afirmat Jens Stoltenberg la finalul reuniunii desfășurate la Bruxelles în luna aprilie.

După intervenția militară ilegală din Ucraina din aprilie 2014, NATO a suspendat orice cooperare cu Rusia, dar a păstrat deschise canalele de comunicare ale Consiliului NATO-Rusia și ale Parteneriatului Euro-Atlantic la nivel de ambasadori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: