joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 septembrie, 2015

europe_nato_0
Unităţi de Integrare NATO. Sursa grafic- Stratfor

Ceremonii simultane în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, state în care joi au fost activate Unităţi de Integrare a forţelor NATO. Unitatea din România va deveni complet operaţională până în primăvara anului 2016.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că înfiinţarea acestor structuri de comandă „reflectă determinarea şi capacitatea NATO de a întări apărarea statelor membre”.

La ceremonia de la Bucureşti, Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că evenimentul este, pentru România, „un moment istoric”.


La eveniment au participat, din partea NATO, ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al Alianţei şi reprezentantul său la ceremonie, precum şi generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major Internaţional al NATO.

Sorin Ducaru a precizat că cele 6 unităţi regionale de comandă nu reprezintă baze militare, ci unităţi care „vor facilita desfăşurarea rapidă a forţelor aliate în regiune, ori de câte ori este necesar, vor susţine planificarea apărării colective şi vor reprezenta un element de sprijin pentru continuarea instrucţiei şi a exerciţiilor militare”.

Asistentul secretarului general al Alianţei a atras atenţia asupra contextului de securitate dificil în care au fost operaţionalizate aceste centre.

„Aceste măsuri ale Alianţei vin într-un context geostrategic dificil, jalonat de acţiunile militare al Federaţiei Ruse, care au violat cadrul legal internaţional şi pacea în Europa, precum şi de provocările din vecinătatea sudică a NATO. În acest fel, vorbim în prezent de un mediu de securitate modificat la frontierele Alianţei”, a spus Sorin Ducaru.


Şi generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major Internaţional al NATO, a vorbit despre problemele cu care se confruntă în acest moment Alianţa.

„Conceptul strategic al NATO ne-a oferit o viziune asupra unei zone euroatlantice sigure şi paşnice. Din nefericire, această viziune s-a dovedit a fi intangibilă. Există provocări clare, prezente şi active, la adresa acestei păci şi securităţi pe care ne-am imaginat-o. De aceea, aşa cum s-a întâmplat întotdeauna de altfel, NATO evoluează”, a spus acesta.

Generalul a subliniat şi el că aceste Unităţi nu reprezintă forţe ofensive ale NATO. „Chiar dacă este realizată în mod clar să asigure integritatea teritorială a Alianţei, nu reprezintă o poziţie ofensivă. Ca întotdeauna, măsurile pe care NATO le ia sunt de natură defensivă. (…) Unităţile NATO de integrare a Forţelor nu au ca scop apărarea împotriva unei ameninţări de unele singure, dar ele reprezintă elemente cheie într-un proces în care Alianţa va stopa sau va răspunde unei agresiuni de orice fel, cu forţe pe care le va alege singură şi într-o perioadă de timp pe care o consideră corespunzătoare”, a spus acesta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: