joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 martie, 2022

Confiscarea activelor companiilor străine care au fugit din Rusia după invazia Ucrainei ar distruge încrederea investitorilor timp de decenii și ar duce Rusia înapoi la zilele catastrofale ale revoluției bolșevice din 1917, a avertizat magnatul rus al metalelor, Vladimir Potanin, citat de Reuters.

Potanin, cel mai mare acționar al Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel rafinat, a declarat că Rusia ar trebui să răspundă cu pragmatism excluderii sale din ramuri întregi ale economiei globale.

„Nu ar trebui să încercăm să „trântim ușa”, ci să ne străduim să păstrăm poziția economică a Rusiei pe acele piețe pe care le-am cultivat atât de mult”, a scris Potanin, președintele Norilsk Nickel, în vârstă de 61 de ani, pe rețeaua de socializare Telegram.


În opinia sa, măsura confiscării activelor ar strica relația Rusiei cu investitorii străini decenii la rând.

„Ne-ar duce înapoi 100 de ani, iar consecințele – o lipsă globală de încredere în Rusia din partea investitorilor – le-am simți timp de multe decenii”, a spus Potanin.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Occidentul a impus sancțiuni grele asupra aproape întregului sistem financiar al Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

Premierul rus Mihail Mișhustin i-a propus joi președintelui rus Vladimir Putin ca firmele străine care au părăsit Rusia să intre într-o formă de administrare specială, ceea ce ar duce practic la o naționalizare a acestora. Mecanismele exacte ale acestei forme de administrare nu sunt cunoscute, fiind încă dezbătute și de oficialii ruși.


Pe lângă faptul că este cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel de calitate superioară, MMC Norilsk Nickel este un producător major de platină și cupru. De asemenea, produce cobalt, rodiu, argint, aur, iridiu, ruteniu, seleniu, telur și sulf.

Vladimir Potanin a avertizat că unele țări au folosit sancțiunile ca o modalitate de a elimina concurența, așa că Moscova va trebui să ia decizii înțelepte și atente. El a cerut, de asemenea, eliminarea restricțiilor pentru plata datoriei externe a Rusiei.

„Vedem că economiile Occidentului au suferit la rândul lor prin impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Așa că trebuie să fim mai înțelepți și să evităm un scenariu în care sancțiunile noastre ne lovesc tot pe noi”, a spus Potanin.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: