cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

”Mutarea liniilor roșii”: Polonia ”are datoria” să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei, spune ministrul de Externe

2 septembrie, 2024

Radosław Sikorski (foto), ministrul polonez de externe, a declarat că Polonia și țările care se învecinează cu Ucraina au „datoria” de a intercepta rachetele rusești înainte de a intra în spațiul lor aerian, în ciuda opoziției NATO.

”Este legitimă apărare să lovim rachete ostile pe cursul de intrare în spațiul nostru aerian”

Într-un interviu pentru Financial Times, Sikorski a subliniat că Varșovia trebuie să acorde prioritate siguranței cetățenilor săi, chiar dacă interceptarea rachetelor deasupra teritoriului ucrainean ar putea risca să implice NATO în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. „Aderarea la NATO nu anulează responsabilitatea fiecărei țări de a-și proteja propriul spațiu aerian – este datoria noastră constituțională”, a spus Sikorski.

El a susținut că ar fi ”legitimă apărare să lovim rachete ostile pe cursul de intrare în spațiul aerian polonez, deoarece riscul ca resturile să provoace răni odată ce acestea trec pe teritoriul polonez este semnificativ”.


La începutul acestei veri, Polonia a semnat un acord bilateral de securitate cu Ucraina, angajând ambele țări să exploreze fezabilitatea interceptării rachetelor și UAV-urilor în spațiul aerian ucrainean care vizează Polonia, urmând proceduri convenite. Cu toate acestea, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a respins propunerea, invocând riscul ca alianța „să devină parte a conflictului”.

„Am văzut că unele linii roșii pot fi mutate”

Kiev și-a îndemnat aliații occidentali să-și sporească implicarea în război, inclusiv asigurarea unei acoperiri de apărare aeriană asupra Ucrainei de Vest din bateriile staționate pe teritoriul NATO și a cerut în mod repetat o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei – solicitări pe care NATO le-a refuzat ca să evite un conflict direct cu forțele ruse.

Mulți ucraineni, însă, speră că poziția NATO s-ar putea schimba. „Am văzut că unele linii roșii pot fi mutate”, afirmă Mykola Nazarov, un analist de securitate al grupului de reflecție Globsec din Kiev, referindu-se la deciziile occidentale de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri moderne și aeronave F-16.

Nazarov a remarcat că Ucraina insistă pentru intervenția Poloniei deoarece nu are resursele aeriene pentru a-și acoperi integral teritoriul, în special în vestul Ucrainei.


Ministrul Radosław Sikorski a reiterat dreptul Poloniei de a intercepta rachete după ce o presupusă dronă rusă a trecut pe teritoriul polonez pe 26 august. De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022, alte rachete au aterizat și în Polonia, iar dronele rusești au intrat recent în spațiul aerian al României.

Radosław Sikorski a remarcat că riscul de victime poloneze crește cu cât o rachetă este mai aproape de țintă atunci când este interceptată, ceea ce face de preferat să o doboare la o altitudine mai mare deasupra Ucrainei. „Ucrainenii ne-au spus: sunteți bineveniți”, a adăugat el.

(Citiți și: ”Cât mai putem finanța Modelul Bunăstare fără Dezvoltare. CRONICILE NR. 77. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: