joi

18 aprilie, 2024

4 mai, 2018

Doina Cornea, un simbol al disidenţei anticomuniste din perioada regimului totalitar al lui Nicolae Ceauşescu, a murit în noaptea de joi spre vineri. Avea 88 de ani.

Într-o declaraţie transmisă News.ro, fiul Doinei Cornea afirmă că toţi cei care au iubit-o pe mama sa sunt binevenţi la funeralii, precizând: „Va fi o slujbă de Înviere, şi nu o tribună politică”.

”După o viaţă plină de încercări a pornit spre marea Încercare. A pornit spre o lume mai bună, a păşit pe un tărâm lipsit de ură şi răutăţi. Dumnezeu să o ţină aproape de El! Atunci când voi şti, voi anunţa programul de înmormântare. Toţi aceia care au iubit-o, şi doar aceia, sunt bineveniţi. Va fi o slujbă de Înviere, şi nu o tribună politică”, este mesajul lui Leontin Iuhas.


Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 în Braşov. A fost publicist, traducător, profesor.

Între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”.

În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi, amenințări.

Urmărirea ei politică a fost coordonată de colonelul de Securitate Alexandru Pereș, tatăl fostului senator Alexandru Pereș (PDL).


Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind din această cauză arestați pentru 5 săptămâni.

În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate.

În zilele Revoluției, la Cluj

A fost urmărită permanent până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestația stradală de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloanțe.

După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, organism din care și-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic și a reminiscențelor comuniste ale acestuia.

În ședința CFSN, unde a fost membră cam 25 de zile

A fondat (împreună cu alții, devenind apoi președintă) Forumul Democrat Antitotalitar din România (6 august 1990, la Cluj), ca o primă mișcare de unificare a opoziției democrate, din care s-a format mai târziu Convenția Democrată din România (CDR).

Alături de Ticu Dumitrescu, Mihai Bacanu, , Stelian Tanase (rândul din față) Corneliu Coposu, Sergiu Cunescu, Radu Cimpeanu

A fost o susținătoare a Monarhiei, când încă trăia Regele Mihai. După moartea Regelui, a denunțat apropierea dintre actuala putere și moștenitorul Coroanei, acuzând că tentativa de instituționalizare a Casei Regale înseamnă legitimarea abdicării forțate și ilegale a Regelui Mihai la 30 decembrie 1947.

Membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, a Alianței Civice și a Fundației Culturale Memoria. A publicat peste 100 de articole în ziare și reviste. A ținut conferințe în țară și străinătate, multe dintre ele publicate în volume colective.

Urmare a notorietății ideilor exprimate și a ținutei morale, a primit un mare număr de distincții, titluri și premii, dintre care cele mai importante sunt:

  • Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989)
  • Doctor Honoris Causa al Universității Libere din Bruxelles (1989)
  • Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000)
  • Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000)
  • Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franța, 2009)
  • Crucea Casei Regale a României în octombrie 2009.
La Universitate, când încă nu fusese deschis balconul. În plan secund, Emil Constantinescu

În timpul amplelor manifestații din Piața Universității, din 1990, Doina Cornea făcea un apel important la adresa românilor, în lectura lui Emil Hurezeanu:

„Români, cetăţeni ai ţării! Istoria, în condiţiile date, ne-o scriem singuri! E ultima noastră şansă de a ne întoarce în Europa. Muncitori, ţărani, intelectuali! Ce garanţii politice pot prezenta domnii Iliescu, Brucan, Petre Roman, cu alte cuvinte întreaga echipă a FSN care, de 40, 30 sau de 20 de ani încoace, au slujit partidul unic şi au consimţit aproape la toate nelegiuirile regimului comunist? Vă veţi da votul celor care, în vara anului trecut, pregăteau cu sprijin sovietic o lovitură de stat? Putem oare consimţi că aceşti oameni, vizaţi de Punctul 8, să ne reprezinte aspiraţiile politice şi sociale ca deputaţi, ca senatori sau ca preşedinţi? E posibil oare ca tocmai acum, când toate ţările din fostul lagăr socialist privesc cu speranţă spre Europa, noi, românii, să nu ne dăm seama că suntem duşi din nou spre Siberia?”

În ultimii ani de viață a trăit retrasă, la Cluj. Avea să suporte de curând o teribilă lovitură: Ariadna Combes, fiica Doinei Cornea, a murit, la 62 de ani, luna trecută, în Franța. Ea a fost cea care, în perioada comunismului, a facilitat transmiterea în străinătate a mesajelor anticomuniste exprimate de mama sa.

Ariadna Combes a fost colaborator al posturilor de radio care emiteau înainte de 89 în limba română- Radio Europa Liberă și BBC.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Doina Cornea nu a fost in dizident anticommunist pentru ca nu a fost niciodata membru al p.c.r. sau in lesa acestuia. Ea a fost in erou roman al luptei anticomuniste, atat dinainte de 1989, cat si de dupa Revolutie. Dizident s-a pretins si Iliescu, dar orice comparative intre cei doi este neavenita: Doina Cornea chiar a luptat impotriva sistemului communist din Romania, punandu-si viatza in pericol, ceea ce Iliescu nu a facut niciodata. Sa pastram proportziile si sa ne-alegem cu grija cuvintele !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Doina Cornea nu a fost in dizident anticommunist pentru ca nu a fost niciodata membru al p.c.r. sau in lesa acestuia. Ea a fost in erou roman al luptei anticomuniste, atat dinainte de 1989, cat si de dupa Revolutie. Dizident s-a pretins si Iliescu, dar orice comparative intre cei doi este neavenita: Doina Cornea chiar a luptat impotriva sistemului communist din Romania, punandu-si viatza in pericol, ceea ce Iliescu nu a facut niciodata. Sa pastram proportziile si sa ne-alegem cu grija cuvintele !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: