vineri

21 ianuarie, 2022

Mult așteptata întâlnire Donald Trump – Xi Jinping: Plan de 100 de zile pentru reducerea deficitului comercial al SUA în relația cu China

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 aprilie, 2017

Președinții Donald Trump și Xi Jinping au convenit, la finalul primei lor întâlniri, un plan de 100 de zile pentru impulsionarea exporturilor SUA și reducerea deficitului comercial în relația cu China.

Este principala concluzie a summitului celor doi lideri și echipelor lor, care a avut loc la sfârșitul săptămânii, în reședința din Florida a lui Donald Trump.

S-a făcut un „Progres impresionant” în discuțiile cu președintele Xi Jinping, a declarat Donald Trump, cel care, în discursurile sale de până acum a acuzat China de mai multe ori că fură locurile de muncă ale americanilor, aceasta fiind ținta principală a retoricii „America first”.


De altfel, cu numai câteva zile înainte de întâlnirea celor doi, Trump scria pe Twitter că America nu mai poate tolera deficitul comercial masiv și pierderea joburilor, iar discuțiile vor fi dificile.

„Cred că s-a făcut un progres real”, a repetat președintele SUA, vineri.

Detaliile au fost oferite de cei din echipa sa. Planul a fost anunțat de ministrul comerțului, Wilbur Ross: „Dată fiind gama problemelor și magnitudinea, poate fi ambițios (planul – n. red.), dar este o foarte mare schimbare în ritmul discuțiilor. Cred că este un simbol foarte important al relației în creștere dintre cele două țări”.

Presa internațională se arată însă sceptică față de adevăratele progrese, fiind greu de prevăzut ce s-ar putea face pentru schimbarea datelor din comerțul celor două state.


Trump a insistat repetat că este nevoie de acces reciproc pe piețe și a vorbit despre provocările pe care le ridică intervențiile Beijingului în economie, a explicat la conferința finală și secretarul de stat Rex Tillerson.

Concluziile pe manipularea yuanului, amânate

Nu au fost oferite delor detalii despre eventuala abordare a manipulării de către Beinjing a yuanului. Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, prezent și el la discuțiile din Florida, a explicat că problema monedei chineze va fi prezentată într-un raport viitor al autorității financiare. Nu a răspuns la o întrebare referitoare la intenția SUA de a declara China un manipulator al monedei.

Trump promitea acest lucru inclusiv în discursul său inaugural, dar nu a făcut-o până acum și se pare că nici nu o va face prea curând, așa cum nici nu a impus creșteri de tarife pentru importurile chineze.

Invitație pentru participarea SUA la planul „One Belt, One Road”

Agenția națională de știri chineză, Xinhua, relatează  că președintele Xi Jinping l-ar fi încurajat pe Donald Trump să implice SUA în planul „One Belt, One Road”.

Planul vizează dezvoltarea infrastructurii în  Asia, Africa și Europa, și este unul dintre cele mai ambițioanse proiecte chineze.

Nicio înțelegere în domeniul politicii externe

Nu s-a ajuns la nicio înțelegere în domeniul politicii externe.

În ceea ce privește Coreea de Nord, SUA sunt „gata să acționeze pe cont propriu, dacă China nu este în stare să se coordoneze cu noi”, a declarat șeful diplomației americane, Rex Tillerson.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Vineri, în timpul cinei, Trump l-a informat pe Xi Jinping despre atacarea bazei militare siriene. Potrivit lui Tillerson, președintele chinez a declarat că înțelege necesitatea unui asemenea răspuns atunci când sunt uciși copii și și-a exprimat aprecierea pentru că Trump l-ar fi informat despre numărul rachetelor lansate și rațiunea atacului.

Cele două echipe au convenită o vizită a președintelui Donald Trump în China, anul acesta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr