marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 septembrie, 2012

„Există o lecţie pentru politicieni: timpurile bune nu durează la nesfârşit şi există şi perioade de corecţii, şi vai de ăia care trebuie să facă corecţiile”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, marți, la lansarea cărții  „Cum a trecut Europa Emergentă prin criza din 2008/2009”, editată de Bas B. Bakker, şeful diviziei regionale Europa Emergentă de la Fondul Monetar Internaţional, şi Christoph Klingen, adjunctul aceleaşi divizii.

Guvernatorul s-a referit, potrivit MEDIAFAX, și la raportul dintre dezideratele politicienilor referitoare la politica salarială:

„O altă lecţie a cărţii este că trebuie să rezişti tentaţiilor de a creşte salariile. Este forte greu. Ar trebui să nu te mai numeşti politician, să ai bani din plin şi să nu-i dai pentru voturi”, a spus Isărescu cu o tentă ironică.


Pe de altă parte, şeful băncii centrale spune că pentru politicieni ar putea fi chiar mai greu să tempereze o creştere accelerată decât să ia măsuri de prevenire sau reducere a efectelor crizei, întrucât populaţia nu acceptă să-i limitezi posibilitatea de trăi mai bine într-un timp mai scurt.

„Aceste cauze presupun că au fost şi identificate şi prezentate corect în multe dezbateri din România. Dar nu am reuşit să convergem şi chiar să convingem societatea. De multe ori nu este suficient să ştii şi să descoperi, ci şi să poţi”, a spus Isărescu, referindu-se la faptul că BNR a încercat înainte de 2007 să nu liberalizeze total contul de capital, însă cererea a fost respinsă de oficialii de la Bruxelles.

Guvernatorul BNR a citat cauzele pe care le-a mai invocat pe rând în ultimii ani, respectiv un aflux abundent de capital, în bună parte speculativ, o explozie a creditului, mai ales a celui în valută, creşterea nesustenabilă a salariilor din sectorul public şi extinderea apartului de stat.

„Prima temă importantă este cea subliniată, că în cazul tuturor ţărilor din ECE cauzele sunt foarte apropiate, poate similare: o creştere economică dezechilibrată, nesustenabilă, bazată pe consum şi dorinţa de catching up. Obiective fireşti ale Europei Centrale şi de Est de a se integra mai rapid, dar creşterea de consum a fost exagerată în toate ţările, iar prin această stimulare excesivă a consumului (…) Cu greu puteai să convingi pe cineva prin 2005-2006 că dacă ai un deficit de cont curent prea mare o să ai o problemă. Paradigma era că sunt deficite interne, acolo între voi, se vor corecta cumva în timp. Totuşi trebuie făcută diferenţa dintre o corecţie normală şi una de criză”, a spus Mugur Isărescu.

Alte explicații ale guvernatorului BNR:

  • „Un investitor privat nu poate să facă altceva decât să vadă profitabilitatea. Noi nu putem să-i acuzăm că sunt prociclici. Ei sunt prociclici. Ar fi exagerat să acuz băncile că sunt prociclice, e în ADN-ul lor. N-aş vorbi de miopia investitorilor privaţi. Aş vorbi de miopia instituţiilor financiare internaţionale, a guvernelor şi a băncilor centrale”
  • „Am avut o finanţare excesivă din investiţii directe, dar cu o statistică precară a investiţiilor străine. Am băgat cu toţii acolo, la grămadă, şi investiţii directe în tradeables şi non- tradeables, iar la tradeables am pus şi cumpărările de pământ. În cazul României am avut probleme mari pentru că am avut impresia că avem investiţii enorme. Şi multe s-au dus într-o bulă speculativă”
  • „Vă mai amintitţi atunci când am adunat cotele de piaţă ţintite de bănci şi am ajuns la peste 200%? Când transmiţi managerilor locali asemenea mesaje trebuie să ciuleşti urechile. Noi la BNR le-am ciulit, dar le-am ciulit cam târziu. Şi am văzut mult timp doar partea bună”
  • „Eu cred că toate cauzele menţionate în lucrare sunt nu doar corecte, ci foarte bine explicate. Fluxurile de capital au fost stimulate de mediul extern, unde lumea era inundată de fonduri ieftine, cu politici monetare şi fiscale generoase”

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: