cursdeguvernare

joi

10 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Motivele pentru care protestează fermierii în fiecare țară cum reacționează guvernele?

21 februarie, 2024

Protestele fermierilor au cuprins întreaga Uniune Europeană, de la est la vest și de la nord la sud. Ei spun că se confruntă ci costuri și taxe în creștere, birocrație, reglementări excesive de mediu și concurență neloială din partea importurilor de produse agricole ieftine, se arată într-o analiză Reuters.

De câteva săptămâni au loc demonstrații în țări precum Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos, Polonia, România, Spania, Italia și Grecia.

În timp ce multe probleme sunt specifice fiecărei țări în parte, altele sunt comune, la nivel european. Iată o privire detaliată asupra problemelor care au provocat mișcarea de protest în întreg blocul comunitar și în fiecare țară în parte:

Importurile ieftine


Protestele, în special cele din Europa de Est, s-au concentrat pe ceea ce fermierii spun că este o concurență neloială din partea importurilor masive de produse agricole din Ucraina, deoarece UE a renunțat la cote și taxe după ce invazia Rusiei.

Fermierii polonezi au blocat complet traficul la granița cu Ucraina, fapt despre care Kievul spune că îi afectează capacitatea de apărare și ajută indirect Rusia.

Între timp, fermierii cehi și-au condus tractoarele în centrul orașului Praga, perturbând traficul în fața Ministerului Asgriculturii.

Fermierii acuză importurile despre care spun că pun presiune pe prețurile din Europa, deoarece în Ucraina nu se respectă standardele de mediu impuse producției agricole în UE.


Reluarea negocierilor pentru încheieres unui acord de liber schimb între UE și țările din America de Sud – Mercosur – au stârnit de asemenea proteste față de concurența neloială în special pentru industria zahărului, cerealelor și cărnii de vită.

Reglementări și birocrație

Fermierii se opun reglementărilor excesive, în principal la nivelul UE. În centrul atenției sunt noile norme UE privind subvențiile, cum ar fi obligația de a lăsa 4% din terenul arabil pârloagă, ceea ce înseamnă că nu vor fi putea fi productive o perioadă de timp.

Ei denunță, de asemenea, birocrația, despre care fermierii francezi spun că guvernele lor o amplifică prin supracomplicarea raportărilor.

În Spania, fermierii s-au plâns de „birocratie sufocantă” întocmită de funcționarii de la Bruxelles care erodează profitabilitatea culturilor.

În Grecia, fermierii cer subvenții mai mari și despăgubiri mai rapide pentru daunele aduse recoltelor și animalele pierdute în timpul inundațiilor catastrofale din 2023.

Prețurile la motorină

În Germania și Franța, cei mai mari producători agricoli din UE, fermierii au criticat planurile de a opri subvențiile sau scutirilor de taxe pentru motorina agricolă. Fermierii greci doresc ca taxa pe motorină să fie redusă.

În România, protestele de la mijlocul lunii ianuarie au fost în principal împotriva costului ridicat al motorinei.

Scăderea veniturilor

În franța, mulți producători agricoli spun că eforturile guvernului de a reduce prețurile alimentelor la raft i-au făcut să nu mai poată să-și acopere costurile majorate pentru energie, îngrășăminte și transport.

Măsurile luate de guverne

La sfârșitul lunii trecute, Comisia Europeană a propus să limiteze importurile agricole din Ucraina prin introducerea unei „frâne de urgență” pentru cele mai sensibile produse – carne de pasăre, ouă și zahăr -, dar producătorii spun că volumul importurilor ar fi în continuare prea mare.

Comisia a scutit, de asemenea, fermierii din UE de cerința de a-și lăsa o parte din terenuri pârloagă în timp ce beneficiază în continuare de plăți de sprijin pentru fermele UE, dar ar trebui, în schimb, să cultive fără pesticide.

Prim-ministrul francez Gabriel Attal a anunțat măsuri, inclusiv controale pentru a se asigura că alimentele importate nu au urme de pesticide interzise în Franța sau în UE și discută pentru a crește prețurile agricole la poarta fermei și pentru a reduce birocrația și numărul reglementărilor.

Parisul și Berlinul au cedat presiunii și au renunțat la planurile de a pune capăt subvențiilor sau scutirilor de taxe pentru motorina agricolă. În România, guvernul a acționat pentru a crește subvențiile la motorină, a recalculat ratele pentru asigurarea utilajelor și a accelerat plățile subvențiilor.

În Portugalia, guvernul interimar a anunțat un pachet de ajutor de urgență în valoare de 500 de milioane de euro, inclusiv 200 de milioane de euro pentru atenuarea impactului secetei de lungă durată care afectează agricultura țării.

Motivele protestelor pe țări:

FRANŢA

  • Birocrația UE
  • Preturile la motorina
  • Sprijin pentru a-și putea acoperi costurile majorate cu energia, îngrașaminte, transport
  • Acces la sistemele de irigații
  • Renunțarea la noile norme privind bunăstarea animalelor și utilizarea pesticidelor

POLONIA

  • Importurile ieftine din Ucraina
  • Reglemntările și birocrația UE

REPUBLICA CEHĂ

  • Birocrația
  • Importurile ieftine
  • Politica agricolă comună a UE

SPANIA

  • „Birocratie sufocantă” întocmită la Bruxelles despre care spun că erodează nivelul profitului
  • Renunțarea la barierele vamale care deschid ușa importurilor ieftine

PORTUGALIA

  • Ajutor de stat insuficient, tăieri de subvenții
  • Birocrație

ROMÂNIA

  • Costul motorinei
  • Majorarea primelor de asigurare
  • Reglementările UE de mediu
  • Importurile ieftine din Ucraina

BELGIA

  • Cerința UE de a lăsa 4% din terenuri pârloagă
  • Importurile ieftine
  • Subvențiile ajută fermele de mari dimensiuni și îi falimentează pe micii fermieri

GRECIA

  • Cereri pentru subvenții mai mari și compensații mai rapide pentru daunele aduse recoltelor și animalelor pierdute în inundațiile catastrofale din 2023
  • Taxa pe motorină și facturile de energie electrică în creștere
  • Scăderea subvențiilor de stat și ale UE

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: