marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 mai, 2021

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea de modificare a Codului de procedură penală (Cpp) ce impune ca deciziile instanțelor să fie pronunțate în cel mult 120 de zile și ca motivarea să fie publicată în ziua pronunțării.

Legea a fost adoptat în procedură de urgență în Parlament, după ce Curtea Constituţională a decis, pe 7 aprilie, că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării, precizând că redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Inițiativa a fost depusă de PNL și USR PLUS, în cadrul modificărilor la Codul de procedură penală (Cpp) impuse după decizia din 7 aprilie a CCR, ce stabilea că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării.


Redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil, au precizat judecătorii CCR.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este cel care a propus 120 de zile, termen maxim pentru motivare, textul inițial prevăzând 90 de zile.

Conform noii legi:

  • deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se vor face în maximum 60 de zile de la încheierea dezbaterilor
  • acest termen va putea fi amânat în mod succesiv, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile, în cazuri temeinic justificate, potrivit menţiunilor din propunere
  • “În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârilor nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor”.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: