sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 mai, 2021

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea de modificare a Codului de procedură penală (Cpp) ce impune ca deciziile instanțelor să fie pronunțate în cel mult 120 de zile și ca motivarea să fie publicată în ziua pronunțării.

Legea a fost adoptat în procedură de urgență în Parlament, după ce Curtea Constituţională a decis, pe 7 aprilie, că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării, precizând că redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Inițiativa a fost depusă de PNL și USR PLUS, în cadrul modificărilor la Codul de procedură penală (Cpp) impuse după decizia din 7 aprilie a CCR, ce stabilea că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării.


Redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil, au precizat judecătorii CCR.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este cel care a propus 120 de zile, termen maxim pentru motivare, textul inițial prevăzând 90 de zile.

Conform noii legi:

  • deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se vor face în maximum 60 de zile de la încheierea dezbaterilor
  • acest termen va putea fi amânat în mod succesiv, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile, în cazuri temeinic justificate, potrivit menţiunilor din propunere
  • “În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârilor nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: