sâmbătă

30 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 iunie, 2023

Kârgâzstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală și aliată a Moscovei, este gata să conlucreze cu Uniunea Europeană, care doreşte să se orienteze spre această regiune unde influenţa rusă este contestată, transmite France Presse, citată de Agerpres.

Zona Asiei Centrale este vizată și de China, care a organiat recent o reuniune cu cele cinci state central-asiatice.

(Citește și: ”Summit C+C5 / China pune pe masă un mare plan de dezvoltare al statelor din Asia Centrală”)

„Kârgâzstanul este pregătit să lucreze mână în mână cu Uniunea Europeană pentru a rezolva probleme comune, pentru a promova dialogul şi pentru a găsi soluţii durabile”, a declarat sâmbătă președintele Sadyr Japarov, care l-a primit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel.


Întâlnirea bilaterală a fost organizată la Ciolpon-Ata, a doua zi după summit-ul „Uniunea Europeană – Asia Centrală”, la care au participat Michel şi liderii celor cinci foste republici sovietice din regiune: Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Turkmenistan.

Președintele Japarov a subliniat potenţialul hidroelectric şi solar al acestei ţări muntoase cu aproximativ şase milioane de locuitori, din care izvorăsc principalele fluvii şi râuri din regiune.

El a promovat proiectul colosalului baraj Kambarata-1, ce urmează să fie construit pe râul Narân, care traversează Kârgâzstanul şi Uzbekistanul. Dar în Asia Centrală, proiectele de centrale hidroelectrice rămân o sursă de tensiuni între state, pe fondul unei penurii de apă tot mai mari, în ciuda mai multor acorduri existente.

Într-o declaraţie comună, Japarov şi Michel şi-au afirmat ataşamentul faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor.


Vineri, liderul kârgâz a cerut în mod deschis încetarea războiului din Ucraina, o declaraţie rară, deoarece Kârgâzstanul are grijă să nu critice Moscova, de care rămâne dependent economic şi militar.

Invazia rusă în Ucraina a dat un nou impuls relaţiilor dintre Asia Centrală şi UE, care doreşte să se afirme ca un actor important în această regiune în care influenţa rusă este tot mai contestată, în special de China.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: