10 iunie, 2021

Pictura murala Alexei Navalnii

Un tribunal din Moscova a interzis, miercuri, organizațiile fondate de către Alexei Navalnii, liderul opoziției din Rusia. Tribunalul le-a etichetat ca fiind „extremiste”, iar verdictul, anunță Politico, a intrat în vigoare în momentul deciziei și se aplică retroactiv.

Marea Britanie și SUA au condamnat miercuri decizia instanței ruse.


Persoanele asociate cu Fundația Anticorupție a lui Navalnii – Fondul pentru lupta împotriva corupţiei (FBK), cunoscută pentru anchetele sale răsunătoare cu privire la stilul de viaţă al elitelor din Rusia şi delapidările comise de membrii acesteia – nu vor mai putea candida la alegeri.

Decizia tribunalului vine cu doar câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din 19 septembrie, unde și-au anunțat candidatura mai mulți aliați ai lui Navalnîi.

Decizia tribunalului moscovit vizează inclusiv birourile regionale ale lui Alexei Navalnii, care se ocupă de organizarea manifestaţiilor şi a campaniile electorale.

Pe 4 iunie, Președintele Rusiei Vladimir Putin a aprobat legea prin care extremiștilor le este interzis să candideze la alegeri.


Activiștii care colaborează cu o organizație trecută astfel în ilegalitate riscă până la șase ani de închisoare. În pericol sunt și cei care au donat bani organizației sau au distribuit postările organizațiilor pe rețelele de socializare.

Avocatul Yevgeny Smirnov a declarat în timpul procesului că tribunalul încearcă să îi atace direct pe cei din opoziție. Decizia era anticipată de reprezentanții Fundației. Procesul s-a ținut cu ușile închise, pe motiv că abordează documente și informații confidențiale.

Autoritățile ruse au înăsprit presiunea asupra opoziției, în anticiparea alegerilor din septembrie. Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin, are cel mai scăzut nivel de susținere publică din toată istoria sa.

Fundația Anticorupție, întemeiată de Navalnii acum 10 ani, a atacat oficialii de la putere dezvăluind mai multe acuzații de corupție. Printre cele mai cunoscute materiale ale Fundației se află videoclipul cu palatul de la Marea Neagră a lui Vladimir Putin. Organizația este considerată „agent străin”, o etichetă punitivă care implică control mai strict al statului asupra activităților sale.

Fundația a organizat numeroase proteste anti-Kremlin de-a lungul anilor. Aceeași Fundație a implementat și strategia Smart Voting, prin care promovează orice candidați au vreo șansă să îi învingă pe cei de la Rusia Unită.

În ianuarie, Alexei Navalnii a fost arestat la întoarcerea sa din Germania, unde petrecuse cinci luni în recuperare după ce a fost otrăvit. Oficialii ruși resping aceste acuzații.

În aprilie, mai multe sedii regionale ale opoziției coordonate de Navalnii au fost închise la cererea procurorilor și cu acordul tribunalului.

Ivan Zhdanov, directorul Fundației, a declarat că „echipa lui Navalnii nu își va înceta activitatea”.

Reacții rapide din Occident

Marea Britanie a condamnat miercuri seară decizia „perversă” a justiţiei ruse, care a desemnat drept „extremiste” organizaţiile care au conexiuni cu opozantul preşedintelui Vladimir Putin aflat în închisoare, Alexei Navalnii, decizie ce deschide calea intensificării represiunii împotriva susţinătorilor opozantului rus, informează AFP.

„Este vorba de încă un atac kafkian la adresa celor care se ridică împotriva corupţiei şi în favoarea unor societăţi deschise, precum şi o încercare deliberată de a scoate efectiv în afara legii opoziţia reală din Rusia”, a declarat într-un comunicat de presă ministrul britanic al afacerilor externe, Dominic Raab.

La rândul lor, Statele Unite au condamnat decizia „deosebit de îngrijorătoare” a justiţiei ruse de miercuri şi au solicitat eliberarea „imediată şi necondiţionată” a opozantul rus aflat în închisoare.

„Această decizie pune în pericol de urmărire penală şi detenţie angajaţii, voluntarii şi miile de simpatizanţi din toată Rusia pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: