vineri

21 iunie, 2024

11 iunie, 2024

Dizolvarea Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului francez, anunţată duminică de către preşedintele francez Emmanuel Macron „creşte riscurile” cu privire la controlul bugetar al Franţei şi cu privire la cotaţia ţării, avertizează agenţia de cotaţie Moody’s, relatează AFP, citat de News.ro.

Moody’s acordă Franţei cotaţia Aa2 cu o perspectivă stabilă, cu un nivel deasupra agenţiilor Fitch et S&P, care o cotează AA- din 2023 şi, respectiv din mai.

Partidul care va învinge în alegerile anticipate de la 30 iunie şi 7 iulie „probabil că nu va avea o majoritate absolută”, comentează Moody’s, deoarece majoritatea macronistă are nevoie de „aproximativ 40 de mandate suplimentare”, iar Partidul Rassemblement National (RN al lui Marine le Pen) de „peste 200”, calculează agenţia.

Riscul instabilității guvernării


Agenţia de cotaţie subliniază riscurile unei multiplicări a moţiunilor de cenzură în următoarea legislatură şi vede în acest lucru „un risc sporit de instabilitate politică, cu atât mai mult cu cât Adunarea Naţională nu poate să fie dizolvată în ptimul an”.

O asemenea instabilitate „angrenează un risc al creditării”, subliniază Moody’s, în contextul în care Guvernul în exerciţiu şi-a revizuit în creştere previziunile cu privire la deficitul public în 2024 şi 2025, menţinându-şi previziunea unei reveniri la nivelul de 3% din PIB în 2027.

„Având în vedere instabilitatea peisajului politic, este posibil ca aceste obiective să fie abandonate, în pofida presiunii probabile a Comisiei Europene (CE)” ca Franţa să respecte reglementările bugetare ale UE, apreciază Moody’s.

Deficitul se menține la cote ridicate

Ea remarcă faptul că „povara datoriei franceze este cea mai ridicată în rândul colegilor săi europeni”, dar că „ritmul reducerii deficitului Franţei va fi mai lent decât cel al majorităţilor colegilor săi europeni”.


Ea estimează că datoria publică „va creşte lent de la 110,6% din PIB în 2023 la aproape 115% din PIB până în 2027”, în contextul în care Guvernul prevede o cvasi-stabilizare până în 2027.

Moody’s se aşteaptă, aşadar, la „o deteriorare a sustenabilităţii datoriei franceze” şi subliniază riscul unei degradări a perspectivei şi cotaţiei, „dacă vom conchide că deteriorarea capacităţii de îndatorare este mai importantă în Franţa” decât în ţări cotate asemănător.

„Un angajament mai puţin puternic asupra consolidării bugetare va creşte totodată presiunile în vederea unei scăderi” a cotaţiei, conchide Moody’s.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: