marți

20 februarie, 2024

10 februarie, 2024

Moody’s Investors Service a decis să coboare cu o treaptă ratingul de țară al Israel- o premieră în istoria țării – citând impactul conflictului militar cu Hamas asupra finanţelor sale, anunță Agerpres.

Ratingul suveran a fost coborât de la categoria „A1″ până la „A2″, a şasea cea mai bună notă din categoria „investment grade”, la egalitate cu calificativele acordate Poloniei şi Chile.

În paralel, Moody’s a modificat şi perspectiva asociată ratingului , de la „stabilă” la „negativă”, încheind o procedură de revizuire demarată în luna octombrie.


Conflictul cu Hamas şi consecinţele sale vor „creşte în mod semnificativ riscul politic pentru Israel şi de asemenea vor slăbi instituţiile sale executive şi legislative precum şi soliditatea fiscală, în viitorul apropiat”, a informat Moody’s într-un comunicat de presă, adăugând că se aşteaptă ca „povara datoriei Israelului să fie semnificativ mai mare decât preconiza înainte de conflict”.

Reacția premierului Netanyahu: ”Se va schimba imediat ce vom câştiga războiul”

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a spus că decizia nu reflectă starea economiei israeliene.

„Se datorează în întregime faptului că suntem în război. Ratingul va fi îmbunătăţit imediat ce vom câştiga războiul”, a spus Netanyahu.

Perspectivele pentru economia israeliană depind în mare parte de ţinerea sub control a conflictului. De la debutul războiului, toate cele trei mari agenţii de rating au lansat avertismente cu privire la scorul de credit al guvernului israelian.

În data de 25 octombrie 2023, S&P Global Ratings a devenit ultima dintre cele trei mai agenţii care a modificat perspectiva asociată ratingului de ţară la „negativă”.

La acea dată, Fitch Ratings şi Moody’s modificaseră deja perspectiva pentru ratingul Israelului la „negativă”, sau puseseră ratingul Israelului sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.

***


Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: