vineri

29 martie, 2024

27 februarie, 2018

Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii sectorului energetic românesc.

Amendamentele la care face referire comisarul european Canete au fost, în majoritate, susținute de deputatul PSD Iulian Iancu (foto), influentul, tenacele și controversatul președinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

În momentul în care Miguel Arias Canete a făcut primele observații asupra intenției legiuitorului, Iulian Iancu a răspuns, în octombrie 2017: ”În mod intenţionat sau nu, eu cred că i-au fost prezentate preşedintelui Comisiei Europene datele în mod manipulatoriu şi eronat”.


Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în guvernul Ponta şi fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie, preciza la momentul respectiv că ”marele câştigător” al modificărilor legislative iniţiate de deputatul PSD Iulian Iancu ”sunt cei de la Gazprom”.

Răzvan Nicolescu scria pe Facebook: ”Începem să ne umplem de ridicol la Bruxelles pe nişte teme care chiar nu sunt importante pentru România. Cei de la Bruxelles au înţeles foarte bine că marele câştigător al acestor modificări sunt cei de la Gazprom. Acesta este principalul motiv pentru care se opun!”.

(Citiți și: ”Răzvan Nicolescu: Gazprom este marele câștigător al modificărilor la legea gazelor propuse de Iulian Iancu”)

Comisarul Canete a fost întrebat marți cum priveşte amendamentele aduse în Parlament Ordonanţei de Urgenţă 64/2016, potrivit cărora 70% din gazul produs în România va trebui tranzacţionat pe o singură bursă, respectiv OPCOM, în contexul în care Comisia Europeană a deschis deja un proces de infringement împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze.

„Avem un pachet energetic legislativ şi unul dintre aspecte se referă la liberalizarea pieţei. Este un proces complex, cu diferite etape de tranziţie. În acest proces, Comisia Europeană încurajează dialogul în loc să mergem la Curtea de Justiţie, unde procedurile sunt lungi şi vom pierde timp”, a spus oficialul european.


El a arătat că aprobarea OUG 64 în Parlament ar fi însemnat conformarea cu legislaţia europeană şi închiderea procedurii de infringement.

„Este clar că România este la un punct de răscruce în sectorul energetic, mai ales în ceea ce priveşte piaţa de gaze. Este clar că în privinţa OUG 64 am avut unele aşteptări cu privire la faptul că această ordonanţă va fi aprobată în România şi nu vom merge mai departe cu infringementul. Faptul că ordonanţa este acum blocată în Parlament arată că nu se merge în direcţia corectă”, a susţinut Canete.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a propus unele soluţii pentru a se depăşi acest blocaj şi a încurajat pe toată lumea să aibă o atitudine echilibrată.

Potrivit amendamentelor lui Iulian Iancu, OPCOM, companie de stat, ar urma să dețină monopolul operării piețelor centralizate de gaze naturale, iar producătorii vor fi obligați să tranzacționeze, de la 1 ianuarie 2018, 70% din producție, procent majorat anual de guvern “până la atingerea cotei de 100%”.

(Citiți și: ”Control politic total: Deputatul Iulian Iancu insistă să ofere OPCOM monopol la tranzacționarea gazelor”)

Parlamentarii au luat decizia incriminată în pofida faptului că împotriva acesteia „s-au pronunţat Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Consiliul Concurenţei, ANRE, asociaţiile participanţilor la piaţă, participanţii la piaţă, asociaţiile din Uniunea Europeană, Directoratul pentru Energie, reglementatorul reglementatorilor, asociaţiile de burse, asociaţiile de brokeri, asociaţiile EFET (traderii europeni de energie – n.r.)”, spunea Septimiu Stoica, preşedintele BRM, în mai, cu ocazia unei conferinţe pe teme energetice organizate de cursdeguvernare.ro.

Suspiciunea că Iulian Iancu ar putea servi ”interese străine” a fost împărtășită în trecut și de oficiali americani. În notele diplomatice trimise la Washington de Ambasada SUA la Bucureşti, făcute publice de Wikileaks, este exprimată la un moment dat îngrijorarea americanilor provocată de apropiere de Moscova a unor politicieni români. Printre aceștia, în note figurează și Iulian Iancu, despre care colegul său de partid, Georgian Pop, la acea dată șeful Comisiei de control al SRI,  spunea că este controlat de Gazprom.

Iulian Iancu este cunoscut la Bruxelles ca o persoană anti-europeană. În 2015, Deputatul PSD Iulian Iancu și reprezentantul Bulgariei (Stankov Zhecho Donchev) au obținute cele mai puține voturi dintre cei nou candidați care au concurat pentru un post în Boardul administrativ al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: