cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Monitorizarea telefoanelor în vremea pandemiei: UE lansează un ghid de folosire a aplicațiilor de monitorizare

23 aprilie, 2020

În încercarea de a limita răspândirea coronavirus, guverne din Europa intenţionează să utilizeze aplicaţii care să-i monitorizeze pe cei infectaţi, pe cei aflaţi în carantină şi izolare la domiciliu. Organizații responsabile cu protecţia datelor cetăţenilor se tem însă de modul în care ar putea fi gestionate aceste date.

Cum colectarea acestui tip de date poate reprezenta o intruziune în viața personală a celor monitorizați, se pune inclusiv problema legalității și limitelor unor asemenea măsuri.

Comitetul European pentru Protecția Datelor (CEPD) a adoptat, marți, un ghid al modului de utilizare al datelor furnizate prin aplicații de monitorizare a deplasărilor.


Acest ghid scoate în evidență faptul că există două principale beneficii date de folosirea tehnologiei pentru a monitoriza locațiile persoanelor, în vederea combaterii efectelor coronavirus:

  • folosirea datelor privind locația unei persoane pentru a verifica efectivitatea măsurilor de izolare, prin crerea unor modele ce reflectă felul cum se extinde virusul
  • folosirea acelor date pentru a monitoriza persoanele care au fost în contact sau în apropierea unei persoane infectate și pentru a le informa pe primele despre acest lucru

Scopul final al acestei utilizări ar fi să rupă lanțul de extindere a contaminării, deci, implicit, aceste sisteme de monitorizare ar trebui să funcționeze limitat în timp, doar până la momentul depășirii crizei.

În plus, documentul atrage atenția că monitorizarea nu trebuie să constituie un scop în sine, ci aplicațiile trebuie să fie doar o componentă a unei strategii cuprinzătoare de sănătate publică

Orice decizie de colectare și de prelucrare a datelor trebuie să fie în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor și cu Directiva ePrivacy.


Asta înseamnă că măsura trebuie să fie efectivă (să poată să ducă la îndeplinirea scopului), necesară (să nu existe alternative mai puțin intruzive) și proporțională (să se urmărească întotdeauna un echilibru între acțiune și dreptul la viață privată).

(Descărcați AICI ghidul CEPD)

Condiția: monitorizarea să fie făcută cu acceptul persoanelor monitorizate

Poziția CEPD este că folosirea de aplicații pentru monitorizare ar trebui făcută voluntar (persoanele să fie informate și să își dea acceptul pentru monitorizare) și, în orice caz, ar trebui să aibă la bază nu urmărirea unei persoane determinate, ci să identifice posibilele evenimente în care mai multe persoane au intrat în contact cu cineva infectat.

Informațiile pot fi colectate de la operatorii de comunicații electronice sau prin intermediul unor aplicații.

Regula este că datele obținute de la operatorii de comunicații electronice pot fi transmise autorităților sau unor terți doar cu consimțământul acelui utilizatorui terminalului mobil. Datele colectate direct prin aplicații de geolocalizare, pot fi comunicate, de asemenea, doar cu consimțământul persoanelor vizate.

Excepțional, se poate deroga de la aceste reguli, dacă măsurile pentru care se derogă (cum e cazul cu măsurile pentru limitarea efectelor coronavirus) sunt efective, necesare și respectă criteriile de proporționalitate menționate mai sus.

Precizarea CEPD: refolosirea datelor se poate face cu respectarea unor condiții suplimentare

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Mereu aceeasi teama obsesiva de Big Brorher.
    Dar,
    De ce ţi-e frică, nu scapi!
    Si,
    Ce ti-e scris, in frunte ti-e pus!
    Asa ca, in loc sa fugim de inevitabil, mai bine ne-am concentra pe gasirea unor solutii sigure de a evita posibilitatea ca fel de fel de lunatici sa ajunga in fruntea poporelor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Mereu aceeasi teama obsesiva de Big Brorher.
    Dar,
    De ce ţi-e frică, nu scapi!
    Si,
    Ce ti-e scris, in frunte ti-e pus!
    Asa ca, in loc sa fugim de inevitabil, mai bine ne-am concentra pe gasirea unor solutii sigure de a evita posibilitatea ca fel de fel de lunatici sa ajunga in fruntea poporelor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: