joi

20 ianuarie, 2022

Moneda chineză – pentru prima dată raportată de FMI în rezervele valutare ale țărilor lumii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iulie, 2018

Ponderea dolarului în rezervelor valutare internaționale ale băncilor centrale ale lumii a scăzut în primul trimestru din 2018 până la minimul ultimilor patru ani, în vreme ce ponderile altor monede (euro și, mai ales, ale yuanului chinez) au crescut, potrivit datelor publicate de FMI.

Este pentru prima dată când Fondul Montear Internațional (FMI) precizează dimensiunea rezervelor internaționale denominate în moneda chineză (Yuan, sau „renminbi – banii poporului” în mandarină).

Astfel, strategia Chinei ca moneda sa să ajungă o valută de rezervă internațională începe să dea roade, cu toate că liderii economiilor occidentale reproșează încă guvernului chinez că ar menține artificial un nivel scăzut al valorii de schimb a monedei.


Rezervele în dolari se ridică la o valoare de 6.499 miliarde la 31 martie, adică 62,48% din structura globală, fiind în continuare de departe cea mai mare pondere.

Deși în volum nominal, ponderea dolarilor a crescut de la 6.282 de miliarde, s-a diminuat ca proporți ca urmare slăbirii acestuia în condițiile așteptărilor privind însăprirea politicilor monetare a celorlalte mari bănci centrale ale lumii în afara FED, ca și privind politica Casei Albe de stimulare a economiei americane.

A doua cea mai mare pondere este cea a euro (20,39%, sau 2.121 miliarde în echivalent dolari), la 31 martie, urmată de yenul japonez (peste 500 de miliarde de dolari echivalent, 4,81%). Lira sterlină era a patra, cu 4,86% (486 miliarde de dolari echivalent).


Yuanul chinez este pe poziția a șaptea, cu 1,39% din valoarea totală a rezervelor valutare globale (aproape 146 de miliarde de dolari în echivalent), în apropierea dolarului canadian și a celui australian.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rezervele valutare ale Bănci iNaționale a României se ridcau la 33,1 miliarde de euro la 31 mai.

Totalul rezervelor valutare internaționale alocate era de 10.402, 47 miliarde de dolari (echivalent).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr