Ponderea dolarului în rezervelor valutare internaționale ale băncilor centrale ale lumii a scăzut în primul trimestru din 2018 până la minimul ultimilor patru ani, în vreme ce ponderile altor monede (euro și, mai ales, ale yuanului chinez) au crescut, potrivit datelor publicate de FMI.
Este pentru prima dată când Fondul Montear Internațional (FMI) precizează dimensiunea rezervelor internaționale denominate în moneda chineză (Yuan, sau „renminbi – banii poporului” în mandarină).
Astfel, strategia Chinei ca moneda sa să ajungă o valută de rezervă internațională începe să dea roade, cu toate că liderii economiilor occidentale reproșează încă guvernului chinez că ar menține artificial un nivel scăzut al valorii de schimb a monedei.
Rezervele în dolari se ridică la o valoare de 6.499 miliarde la 31 martie, adică 62,48% din structura globală, fiind în continuare de departe cea mai mare pondere.
Deși în volum nominal, ponderea dolarilor a crescut de la 6.282 de miliarde, s-a diminuat ca proporți ca urmare slăbirii acestuia în condițiile așteptărilor privind însăprirea politicilor monetare a celorlalte mari bănci centrale ale lumii în afara FED, ca și privind politica Casei Albe de stimulare a economiei americane.
A doua cea mai mare pondere este cea a euro (20,39%, sau 2.121 miliarde în echivalent dolari), la 31 martie, urmată de yenul japonez (peste 500 de miliarde de dolari echivalent, 4,81%). Lira sterlină era a patra, cu 4,86% (486 miliarde de dolari echivalent).
Yuanul chinez este pe poziția a șaptea, cu 1,39% din valoarea totală a rezervelor valutare globale (aproape 146 de miliarde de dolari în echivalent), în apropierea dolarului canadian și a celui australian.
Rezervele valutare ale Bănci iNaționale a României se ridcau la 33,1 miliarde de euro la 31 mai.
Totalul rezervelor valutare internaționale alocate era de 10.402, 47 miliarde de dolari (echivalent).