duminică

14 iulie, 2024

17 iunie, 2022

Ucraina și Republica Moldova au fost recomandate de Comisia Europeană pentru acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE. Georgia însă va trebui să mai aștepte până îndeplinește condiția unității politice,  a anunțat, vineri, șefa Executivului European, Ursula von der Leyen.

Decizia finală va fi luată de liderii țărilor UE la summit-ul de săptămâna viitoare, marcând o schimbare istorică a perspectivei Europei spre est, determinată de invazia Rusiei.

Ucraina a solicitat să adere la UE la doar patru zile după ce trupele ruse au trecut granița în februarie. Alte patru zile mai târziu își depuneau cererile și Republica Moldova și Georgia – alte două state ex-sovietice care se luptă cu regiuni separatiste ocupate de trupele ruse.


Liderii celor mai mari trei țări din UE- Germania, Franța și Italia, își exprimaseră deja susținerea pentru Ucraina, cu ocazia vizitei la Kiev de joi.

Diferențe politice dintre Republica Moldova și Georgia

„Ucraina și-a demonstrat clar aspirația și determinarea de a respecta valorile și standardele europene”, a declarat șefa Comisiei executive a UE, Ursula von der Leyen, la Bruxelles, când a pronunțat anunțil purtând culorile ucrainene, un blazer galben peste o cămașă albastră, potrivit Reuters.

Despre Georgia, însă, Ursula von der Leyen a spus că, deși are un dosar puternic, dar trebuie să se unească din punct de vedere politic.

Georgia se confruntă cu conflictul din regiunea separatist Osetia de Sud, care a fost recunoscută de Moscova ca stat independent și ai cărei lideri ar vrea să organizeze un referendum pentru intrarea în Federația Rusă.


Și Republica Moldova se confruntă cu o politică centrifugă a liderilor regiunii Transnistria, care însă nu a provocat o criză ca aceea a Osetiei din 2008, încheiată cu invazia Rusiei.

Un diplomat înalt apropiat procesului a citat anumite eșecuri în reformele din Georgia, potrivit Reuters. În același timp, lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a reușit să arate că a coagulat în jurul său puterea politică pentru a face progresele necesare, fără o opoziție politică relevantă.

Criteriile. Un proces dificil și fără garanție de succes

Ucraina și Moldova se vor confrunta în continuare cu un proces îndelungat pentru a atinge standardele necesare pentru aderare, iar cel mai evident exemplu este cel al Turciei, care este oficial candidată din 1999.

Acordarea statutului de țară candidată depinde de aprecierea șanselor de îndeplinire a criteriilor de aderare („criteriile Copenhaga”), care sunt:

  • politice: stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților;
  • economice: o economie de piață funcțională și capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței;
  • capacitatea administrativă și instituțională de a implementa în mod eficient acquis-ul și capacitatea de a-și asuma obligațiile de membru.

Urmează negocieri care pot fi dificile (cazul Turciei) pe diferite capitole , economice (transport, energie, etc) privind statul de drept și mediul.

România a depus cererea de aderare la UE în 1995, a început oficial negocierile în 2000 și doi ani mai târziu a fost stabilită foaia de parcurs a aderării, cu ținta 2007.

În 17 decembrie, la Consiliul European de la Bruxelles, România primește confirmarea politică a încheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

decizie istorică greu de anticipat anul trecut

Lansarea procesului de candidatură a celor două țări ar fi fost greu de anticipat cu doar câteva luni în urmă și echivalează cu o schimbare similară cu decizia din anii 1990 de a deschide ușile  țărilor ex-comuniste din Europa de Est.

„Tocmai datorită curajului ucrainenilor, Europa poate crea o nouă istorie a libertății și, în sfârșit, poate elimina zona gri dintre UE și Rusia”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Dacă ar fi admisă, Ucraina ar fi cea mai mare țară a UE după suprafață și a cincea după populație. Ca și Republica Moldova este mult mai săracă decât orice membru actual al UE, cu producția pe cap de locuitor de aproximativ jumătate din cea a  Bulgariei.

Ucraina, Republica Moldova dar și Georgia au secvențe recente de politică volatilă,  de tulburări interne, sunt marcate de crima organizată înrădăcinată și de conflicte nerezolvate cu separatiștii susținuți de ruși, amintește Reuters.

Uniunea Europeană se mai află în stadiul negocierilor de aderare cu Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: