fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Mobilitatea studenților în UE: România, printre țările cu cele mai restrictive sisteme de sprijin financiar

de Mariana Bechir 9.1.2014

România se numără printre țările cu cele mai restrictive sisteme de sprijin financiar pentru studenți, potrivit primului ”Tablou de bord privind mobilitatea în UE” , prezentat joi de Comisia Europeană.

Germania, Belgia, Spania, Franța și Italia sunt statele membre cu cele mai bune sisteme publice de consiliere a studenților și de sprijinire a studiilor și a formării profesionale în străinătate, potrivit aceluiași comunicat.

”Tablou de bord privind mobilitatea în UE” a fost creat pentru identificarea și apoi eliminarea obstacolelor care-i împiedică pe tineri să studieze în străinătate în cadrul programelor care-i ajută să dobândească noi competențe și experiența necesară pentru începe a o carieră în țările UE.

Analiza se concentrează asupra a cinci factori-cheie care influențează motivația tinerilor și capacitatea lor de a studia sau de a urma cursuri de formare în străinătate.

Nicio țară nu deține scoruri ridicate cu privire la toate măsurile legate de „mediul favorabil mobilității”.

Constatări pe cei cinci factori-cheie

  • Informații și orientări privind oportunitățile de mobilitate: Germania, Belgia, Spania, Franța și Italia oferă cele mai complete măsuri de sprijin. Cele mai puțin dezvoltate structuri de informare și orientare se găsesc în Bulgaria, Grecia, Slovenia și Cipru.
  • Transferabilitatea ajutoarelor pentru studenți, care le permite acestora să primească burse publice și împrumuturi în altă țară, în aceleași condiții ca și când ar studia în țara de origine. Bursele și împrumuturile pentru studenți sunt transferabile în partea flamandă și germanofonă a Belgiei, în Cipru, Luxemburg, Slovenia, Finlanda și Suedia. În schimb, cele mai restrictive sisteme de sprijin financiar pentru studenți se găsesc în partea francofonă a Belgiei, în Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, Croația, Lituania, România și Slovacia.
  • Cunoștințele de limbi străine: Cipru, Luxemburg și partea germanofonă a Belgiei acordă cea mai mare importanță învățării limbilor străine în școli. În Irlanda și în Scoția (Regatul Unit), învățarea limbilor străine în școli nu este obligatorie.
  • Recunoașterea studiilor în străinătate (utilizarea ECTS și a suplimentului la diplomă): Germania, Belgia și Spania depun eforturi considerabile pentru a monitoriza utilizarea instrumentelor europene care le permit studenților să obțină recunoașterea studiilor efectuate în străinătate prin intermediul sistemului european de credite transferabile (ECTS) și al suplimentului la diplomă, spre deosebire de majoritatea țărilor, care acordă puțină atenție acestui aspect.
  • Sprijin pentru studenții proveniți din medii defavorizate: Partea flamandă a Belgiei, Germania, Italia și Austria se disting prin faptul că dețin sisteme de sprijin financiar bine dezvoltate pentru studenții din mediile defavorizate care doresc să studieze sau să urmeze cursuri de formare în străinătate, precum și sisteme de monitorizare a mobilității din perspectiva mediului social din care provin studenți.

Raportul Eurydice

În Raportul Eurydice, publicat în noiembrie 2013, care anunța introducerea acestui tablou de bord, România figurează cu roșu, adică având o situație critică, la trei capitole: transferabilitatea ajutoarelor pentru studenți, recunoașterea studiilor în străinătate și sprijinul acordat, pentru studii în străinătate, studenților proveniți din medii defavorizate.

Țara noastră este una dintre cele câteva state membre unde studenții nu-și pot transfera în străinătate bursele publice și împrumuturile, potrivit Raportului Eurydice.

Există țări unde posibilitatea portabilității există, dar bursele publice și împrumuturile sunt prea puține, așa încât CE nu le ia în considerare, după cum există și state unde bursele se acordă pentru o mare parte din studenți, dar transferabilitatea este acceptată doar în cazuri excepționale.

Gradul de transferabilitate al burselor publice și împrumuturilor din harta de mai jos a rezultat din studierea condițiilor de portabilitate impuse studenților care doresc să studieze în străinătate.

Există state unde condițiile impuse echivalează, în realitate, cu lipsa transferabilității acestora: se acordă doar pentru zona euro, limitează perioadă petrecută în străinătate, se acordă doar pentru studii la zi.

Cele mai severe restricții sunt acelea care permit transferaul doar pentru programe care nu există în țara de origine a studentului, motiv pentru care CE consideră această categorie ca echivalând cu ”fără transferabilitate”.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Erasmus+

Peste 4 milioane de persoane vor beneficia în următorii 7 ani de burse prin programul Erasmus+, aplicabil de la 1 ianuarie 2014.

Din cele 4 milioane de persoane,  2 milioane vor fi studenţi din învăţământul superior care vor putea studia sau se pot forma profesional în străinătate, inclusiv în cadrul a 450.000 de stagii de practică, iar aproximativ 25.000 de studenţi vor primi burse pentru a urma programe comune de masterat, ceea ce înseamnă cursuri la cel puţin două instituţii de învăţământ superior din străinătate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.1.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult