După ce patru runde de sacnțiuni nu au convins Kremlinul să oprească războiul din Ucraina, guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene vor analiza dacă să impună un embargou asupra petrolului rusesc, cu ocazia summiturilor din această săptămână.
„Lucrăm la a cincea rundă de sacțiuni și sunt propuse multe noi măsuri”, a spus un diplomat European sub condiția anonimității, citat de Reuters. Petrolul deja s-a scumpit cu peste 4%, luni dimineață, marii jucători cântărind această eventualitatea embargoului.
Miniștrii de externe din UE se întâlnesc luni, înainte ca, joi, preşedintele american Joe Biden să vină la Bruxelles, pentru sumiturile NATO și G7.
În încercarea de a forţa o retragere a armatei ruse din Ucraina, Uniunea Europeană alături de aliaţii occidentali au impus deja mai multe sancţiuni asupra Rusiei, inclusiv o îngheţare a activelor Băncii Centrale a Rusiei.
Kremlinul imperturbabil. Dar și la embargoul petrolier?
Până acum, Kremlinul şi-a urmat imperturbabil invazia în Ucraina, în ciuda rezistenței neașteptate a ucrainienilor și în pofida celor patru runde de sancţiuni impuse de UE în ultimele 3 săptămâni. Nu au convins nici sancțiunile asupra a 685 de apropiați ai regimurilor din Rusia și Belarus, nici cele asupra Finanței și comerțului Rusiei.
Blocului comunitar nu-i mai rămâne decât alegerea dificilă dacă noile sancțiuni europene să țintească (sau nu) exporturile de petrol ale Rusiei, după exemplul SUA şi al Marii Britanii.
Pentru țările UE este mult mai greu având în vedere dependenţa de sursele de energie din Rusia.
Țările baltice susţin un eventual embargou pentru petrolul rusesc ca pe următorul pas logic. Nu și Germania, de pildă, care spune că nu trebuie luate măsuri pripite având în vedere preţul şi aşa ridicat al energiei în Europa, potrivit surselor diplomatice ale Reuters.
Un embargou pe petrol ar face Rusia să închidă robinetele de gaze, pe care se bizuie 40% din consumul European.
Germania a găsit deja o alternativă în Qatar, numai că nu chiar pentru acest an.
Surpriza bulgară
Bulgaria a surprins cu anunțul că ar putea renunţa la petrolul rusesc. Neftochim Burgas este singura rafinărie de petrol din Bulgaria, furnizează aproximativ cea mai mare parte a 60% carburnaților de pe această piață și aparține grupului rusesc Lukoil.
Grupul are și în România o rafinărie, care acoperă cam un sfert din capacitatea românească de prelucrare a petrolului. Are și a treia cea mai mare rețea de benzinării.
În a 8-a zi de război în Ucraina, Lukoil a cerut „încetarea rapidă” a acestuia.
Fără tabu-uri, cu argumente decisive
Este nevoie de consensul tuturor membrilor pentru ca UE să adopte sancţiuni, iar poziția Franţei, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE, ar putea avea un rol crucial în a ceastă privință – spune Reuters.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că dacă situaţia din Ucraina se va înrăutăţi nu ar trebui să existe “tabuuri” cu privire la sancţiuni.
„Sancțiunile sunt menite să îl forțeze pe președintele Putin să-și facă noi calcule (…) Există țări mai sensibile la subiectul petrol şi gaze. Cu toate acestea, preşedintele (Emmanuel Macron) a spus că nu există tabuuri”, a spus un official al Preşedinţiei franceze.
Printre factorii care ar putea înclina balanța în favoarea embargoului se numără un atac rus cu arme chimice în Ucraina sau un bombardament intens al capitalei Kiev , potrivit diplomaților consultați de Reuters.
***