vineri

1 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 noiembrie, 2023

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, a respins joi cererea de trecere la Patriarhia Română, solicitare lansată de un grup de preoți din Chișinău.

Episcopul vicar al Mitropoliei Moldovei, PS Ioan Moșneguțu, a declarat după încheierea reuniunii protopopilor și stareților de mănăstiri,că Mitropolia Moldovei își păstrează statutul actual și nu va mai discuta posibila aderarea la Patriarhia Română.

„În cadrul ședinței, a fost adoptată o decizie potrivit căreia Biserica Ortodoxă din Republica Moldova își păstrează statutul ei actual… Clerul și poporul rămîne fidel Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova și IPS Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții de aderare a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova la Patriarhia Română”, a precizat Ioan Moșneguțu, citat de realitatea.md.


Decizia era una așteptată.

La 13 noiembrie, un grup de preoți din protopopiatul sector II din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Capitală, Pavel Borșevschi, i-au adresat Mitropolitului Vladimir o scrisoare în care îi cereau să inițieze procesul de trecere a întregii Mitropolii a Moldovei în subordinea Patriarhiei Române.

Într-o postare pe pagina de facebook a Bisericii ”Sfântul Dimitrie” se arată că trecerea la Patriarhia Română este necesară, citez, „pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina”.

Mitropolitul Moldovei are grad de colonel sovietic

La 5 septembrie, mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill, în care îl informează că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei în R. Moldova și că biserica rusă este percepută în societate ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina.


În scrisoare se mai arată că „poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal să aspire să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială”.

În octombrie, Senatul României a adoptat o inițiativă legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova – parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Mitropolia Basarabiei va primi câte 2 milioane de euro anual din bugetul de stat al României.

Într-un interviu oferit DW în luna ianuarie 2023, ÎPS Vladimir, a menționat că nu s-a rugat niciodată pentru Vladimir Putin, ci doar pentru conducerea Republicii Moldova. În ceea ce privește justificarea războiului de către patriarhul Kirill al Rusiei, el a spus că se roagă „ca Dumnezeu să-i dea și lui înțelepciune”.

Mitropolitul Moldovei Vladimir are grad militar de colonel sovietic, iar presa de la Chișinău a scris în repetate rânduri că ar lucra pentru serviciile secrete rusești, conform DW

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: