Sociologul Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului în cabinetul Victor Ponta, a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru că a refuzat prevelarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, el este obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, timp de 90 de zile, la ADP Sector 2 sau Primăria Municipiului Bucureşti – Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane.
Decizia Judecătoriei Sectorului 2 nu este definitivă, putând fi contestată.
Mirel Palada a fost, între 2013 și 2015, consilier de stat pentru strategii guvernamentale al premierului Victor Ponta și purtător de cuvânt al Guvernului condus de acesta. A demisionat după ce o postare a sa de pe Facebook, despre ziariști, a stârnit scandal.
Executarea pedepsei este suspendată pe o perioadă de 3 ani de supraveghere de la rămânerea definitivă a sentinței.
În acest dosar, Palada a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, după ce, la data de 8 octombrie 2020, îa fost depistat în timp ce conducea un autovehicul emanând halenă alcoolică.
El a fost condus atunci la sediul INML, unde a refuzat prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Condamnat definitiv pentru agresarea lui Mihai Goțiu
În decembrie 2020, Palada a fost condamnat la 6 luni închisoare cu amânarea executării pedepsei, pentru că l-a lovit în 2017 pe fostul senator USR Mihai Goţiu în pauza unei emisiuni tv. Cei doi participau la dezbatere politică la postul B1 TV, iar în pauza de publicitate Mirel Palada l-a agresat fizic pe Mihai Goţiu.
Incidentul a avut loc în 2017. Prin aceeași sentință, Palada a fost obligat să îi achite lui Goțiu suma de 5.000 de euro daune morale.
Judecătorii au mai dispus ca pedeapsa cu amânare să se transforme în una cu executare în cazul în care inculpatul mai săvârşeşte o infracţiune pe parcursul termenului de supraveghere. În această situație, infracțiunea de refuz al prelevării de probe biologice nu a fost luată în considerare deoarece a fost săvârșită înainte de decizia din dosarul de lovire.
****