luni

17 ianuarie, 2022

Mircea Geoană: Managementul privat la companiile de stat este insuficient dacă CA-urile nu devin independente politic

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 octombrie, 2011

Măsura introducerii managementului privat în companiile de stat este insuficientă dacă legislaţia nu va fi completată astfel încât Consiliile de Administraţie ale societăţilor să fie independente politic, a declarat miercuri preşedintele Senatului, Mircea Geoană, la Conferinţa European Energy Development, citat de Agerpres.

‘Este insuficient să închiriem management privat pentru companiile de stat dacă nu completăm legislaţia, astfel încât şi Consiliile de Administraţie să fie independente din punct de vedere politic. Degeaba luăm manageri dacă vom avea aceiaşi oameni în Consiliile de Administraţie, din aceleaşi ministere şi cu aceleaşi interese’, a afirmat Mircea Geoană.

Cele mai mari companii controlate de stat, în număr de 15, care nu sunt pregătite să-şi vândă pachetul majoritar de acţiuni ar urma să aibă manageri privaţi selectaţi de firme de resurse umane recunoscute la nivel mondial, declara la începutul lunii august Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România.


Senatorii din Comisia pentru administraţie au întocmit, la începutul lunii octombrie, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind posibilitatea contractării unui management privat pentru întreprinderi publice. Potrivit expunerii de motive a propunerii de lege, pentru o activitate economică eficientă este necesar ca administrarea unei companii de stat să beneficieze de libertate de decizie şi „să nu fie obligată să ceară acordul autorităţii publice tutelare de a face investiţii, plăţi sau de a lua diverse măsuri pentru eficientizarea activităţii”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Propunerea legislativă a primit un aviz favorabil şi din partea Comisiei economice din Senat. Legea are caracter ordinar iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Consilierul de stat Andreea Paul Vass a declarat marţi că zece companii de stat vor avea management privat în februarie 2012, aceasta fiind una dintre posibilele rezolvări ale deficienţelor cronice legate de conducerea companiilor cu capital de stat.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr