sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 martie, 2014

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) precizează că Mircea Diaconu, trecut pe listele PNL la pentru alegerile europarlamentare, nu poate candida, întrucât a fost declarat incompatibil şi, prin urmare, nu poate exercita nicio funcţie sau demnitate publică timp de 3 ani de la pronunţarea deciziei definitive, respectiv până în iunie 2015.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat marţi seară lista PNL pentru alegerile europene, listă pe care se află, pe un loc eligibil, şi fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu.

Acesta a pierdut portofoliul de la Cultură în iunie 2012, după sentinţa definitivă în procesul cu ANI, dar a rămas senator până în decembrie, cu câteva zile înainte de alegeri, deoarece Senatul a refuzat să ia act de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


Mircea Diaconu, vicepreşedinte PNL, a primit de la Biroul Electoral Central (BEC), o adresă care spunea că nu-i poate răspunde cu privire la întrebarea referitoare la posibila candidatură.

Un răspuns a venit de la ANI, care după aflarea ştirii că Mircea Diaconu va candida pentru Parlamentul European (PE) a transmis miercuri un comunicat în care explică de ce acest lucru este ilegal.

În legătură cu această situaţie, Agenţia Naţională de Integritate arată miercuri, într-un comunicat de presă, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis, la 19 iunie 2012, decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea Diaconu.

Lui Mircea Diaconu i se aplică sancţiunea prevăzută de dispoziţiile articolului 25, alineatul 2 din Legea 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, în cazul de faţă cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume până la 19 iunie 2015, explică ANI.


Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibila, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatarii stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de trei ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecatoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

„Având în vedere cele de mai sus, menţionăm faptul că Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului European, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010”, se spune în comunicatul transmis vineri de către Agenţia de Integritate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: